Bulion warzywny z lanymi kluskami - przepis

2021-03-29
Bulion warzywny z lanymi kluskami
Autor: thinkstockphotos.com Bulion to zwykle baza do innych zup - warto jednak potraktować go jako pyszne danie samodzielne
łatwy
30 min
4

Bulion warzywny z lanymi kluskami z pewnością nie zaszkodzi żołądkowi - jest bowiem bardzo delikatny i lekkostrawny. Jak zrobić pyszny bulion i lane kluski? Dowiesz się z naszego przepisu.

SKŁADNIKI

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 białka
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa pokrój, zalej 4 szklankami wody. Posól i ugotuj.
  • Mąkę i białka starannie wymieszaj widelcem.
  • Warzywa odcedź, wywar ponownie zagotuj, wlej cienkim strumieniem ciasto.
  • Chwilę pogotuj, zestaw z ognia, dodaj masło i natkę.