Aromatyczna zupa pekińska - nakarmi ciało i ukoi zmysły

Aromatyczna zupa pekińska - nakarmi ciało i ukoi zmysły
Autor: Shutterstock Zupa pekińska nie wymaga ani specjalnych składników, ani też niesamowitych umiejętności kulinarnych
łatwy
60 min
4

Zupa pekińska, jak z chińskiego baru, jest  łatwa do przygotowania i nie wymaga trudno dostępnych składników. Jest  bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca.

SKŁADNIKI

  • 1 duża pierś kurczaka
  • 2 porcje rosołowe ze skrzydłami
  • 1 garść suszonych grzybów mun
  • ok. 50 g pędów bambusa
  • 0,5 małej kapusty pekińskiej
  • 3 szalotki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka pieprzu cayenne
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Porcje rosołowe natrzeć przyprawą do kurczaka i upiec.
  • Upieczone porcje zalać wodą, dodać pierś, łyżkę soli i gotować do miękkości na bardzo wolnym ogniu.
  • Grzyby mun zalać wrzątkiem i zostawić, by napęczniały.
  • Gotowy wywar przecedzić.
  • Dodać do niego pokrojoną w półplasterki szalotkę, drobno pokrojoną kapustę pekińską, pierś z kurczaka pokrojoną w paski oraz pokrojone w paski grzyby mun i pędy bambusa. Wymieszać i zagotować.
  • Całość przyprawić sosem sojowym, pieprzem cayenne, czarnym pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i podsmażyć na nim koncentrat pomidorowy, który następnie dodać do zupy.
  • Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu aż kapusty pekińska będzie miękka.
  • Na koniec jajka roztrzepać widelcem w miseczce, po czym wlać je do gotującej się zupy i energicznie zamieszać.
  • Gorącą zupę podawać posypaną posiekaną dymką.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej