Aromatyczna zupa pekińska - nakarmi ciało i ukoi zmysły
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Zupa pekińska, jak z chińskiego baru, jest łatwa do przygotowania i nie wymaga trudno dostępnych składników. Jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca.
SKŁADNIKI
- 1 duża pierś kurczaka
- 2 porcje rosołowe ze skrzydłami
- 1 garść suszonych grzybów mun
- ok. 50 g pędów bambusa
- 0,5 małej kapusty pekińskiej
- 3 szalotki
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porcje rosołowe natrzeć przyprawą do kurczaka i upiec.
- Upieczone porcje zalać wodą, dodać pierś, łyżkę soli i gotować do miękkości na bardzo wolnym ogniu.
- Grzyby mun zalać wrzątkiem i zostawić, by napęczniały.
- Gotowy wywar przecedzić.
- Dodać do niego pokrojoną w półplasterki szalotkę, drobno pokrojoną kapustę pekińską, pierś z kurczaka pokrojoną w paski oraz pokrojone w paski grzyby mun i pędy bambusa. Wymieszać i zagotować.
- Całość przyprawić sosem sojowym, pieprzem cayenne, czarnym pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny.
- Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i podsmażyć na nim koncentrat pomidorowy, który następnie dodać do zupy.
- Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu aż kapusty pekińska będzie miękka.
- Na koniec jajka roztrzepać widelcem w miseczce, po czym wlać je do gotującej się zupy i energicznie zamieszać.
- Gorącą zupę podawać posypaną posiekaną dymką.