Zielone gofry robię z tym zdrowym składnikiem. Są pyszne i idealnie chrupiące

gofry z matchą
Autor: Shutterstock, Shutterstock Zamiast do filiżanki wsyp do ciasta na gofry. Z tym składnikiem smakują obłędnie.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Są pyszne, chrupiące i mają obłędny kolor. Wyśmienite gofry z dodatkiem zielonej herbaty matcha to pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie, deser lub słodką przekąskę. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. Oto przepis, który ostatnio robi zawrotną karierę w kulinarnym świecie. Zobaczcie, jak zrobić zielone gofry z matchą.

Zielone gofry z matchą – składniki

Pyszne gofry, które wyróżniają się pięknym kolorem i wyśmienitym smakiem, robi się z kilku produktów. Lista składników jest krótka i znalazły się na niej łatwo dostępne artykuły spożywcze. Za obłędny kolor gofrów odpowiada matcha. To zielona herbata w proszku, która ceniona jest ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Można ją kupić w herbaciarniach i większych sklepach spożywczych oraz internetowych delikatesach.

Co więc jeszcze jest potrzebne, aby zrobić w domu przepyszne i kolorowe gofry? Do przygotowania ciasta potrzebne są takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • mleko – krowie lub roślinne
  • zielona herbata matcha
  • olej
  • jajka
  • słodzik
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić zielone gofry z matchą?

Pyszne i chrupiące gofry z dodatkiem zielonej herbaty matcha można bez problemu zrobić w domu. Przepis jest prosty, a przygotowanie nie wymaga długiego czasu. Gofry z matchą są gotowe w 20 minut. Przyda się gofrownica, którą należy mocno rozgrzać, zanim zacznie się smażyć gofry.

Jak więc przyrządzić furę pysznych i zdrowych gofrów wzbogaconych matchą? Aby cieszyć się doskonałym smakiem zielonych gofrów, należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – ubicie jajek z mlekiem i olejem
  • 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych
  • 4. krok – upieczenie zielonych gofrów z matchą w gofrownicy

Jak podawać gofry z matchą?

Idealnie chrupiące i słodkie gofry z zieloną herbatą to dobry pomysł na zdrowe śniadanie, które doda energii i zapewni dobry humor na cały dzień. Wypiek można też podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami. To dobra alternatywa dla gotowych słodkości ze sklepu czy drożdżówek z piekarni.

Pyszne domowe gofry z matchą najlepiej podawać na słodko. Sprawdzą się takie dodatki jak jogurt grecki, świeże sezonowe owoce czy posiekane orzechy. Pysznie smakują z dżemami i masłem orzechowym. Gofry można skropić miodem lub syropem klonowym, a na deser zaserwować do nich domowe lody lub bitą śmietanę. W każdej wersji zielone gofry z matchą smakują obłędnie.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki słodzika (ksylitol, erytrytol)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka matchy
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać ze słodzikiem, matchą, proszkiem do pieczenia i solą.
  • Jajka ubić na puch. Wlać mleko i olej. Miksować do połączenia składników.
  • Do mokrych składników stopniowo dodać suche i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Rozgrzać gofrownicę i posmarować ją olejem. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Gofry piec około 3 minut, aż nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące.
  • Podawać na śniadanie, na deser lub jako słodką przekąskę.
Matcha - właściwości i zastosowanie herbaty matcha
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej