Zdrowie połączone ze smakiem. Ten śniadaniowy bowl przygotujesz w kilka minut

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Na śniadanie pójdź nie tylko w smacznym, ale również zdrowym kierunku. Ten śniadaniowy bowl jest idealnym sposobem na zdrowe rozpoczęcie każdego dnia. Zapewni nam zarówno uczucie sytości, jak i energię, a cały wypełniony jest białkiem. Przygotujesz go w zaledwie kilka minut.
Zdrowe śniadanie. To przygotujesz w kilka minut
Ta śniadaniowa miska to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Wypełniona jest po brzegi roślinami strączkowymi i warzywami, które pełne są składników zdrowotnych. Pomogą nam na przykład walczyć ze stanem zapalnym. Co więcej, są pełne białka i zapewniają sytość i energię.
Ten przepis można również dowolnie modyfikować. Dodaj takie pieczone warzywa, jakie lubisz. Wiadomo, że dynia nie jest dostępna przez cały rok, można więc ją zamienić na przykład na bataty, paprykę czy cukinię.
Choć w przepisie używamy jajek na miękko, nie jest to wymóg, można bez żadnego problemu zamienić je na jajka na twardo, wystarczy pogotować je około dwóch minut dłużej.
Śniadaniowy bowl. Zdrowie i smak w jednym miejscu
Przygotowanie tej śniadaniowej miski jest niezwykle proste wystarczy:
- Ugotować komosę ryżową,
- upiec warzywa
- ugotować jajka
- zrobić sos
- wszystko rozłożyć do misek.
Z przepisu wyjdzie nam 6 misek tego wspaniałego dania. Można je więc wykorzystywać dla całej rodziny, kiedy mają odwiedzić nas znajomi lub po prostu jako wcześniej przygotowany posiłek. Jednak w tym ostatnim przypadku lepiej nie obierać jajek za wcześnie, a dopiero przed podaniem.
SKŁADNIKI
- 1 mała dynia piżmowa
- 2 małe czerwone buraki
- 4 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki kminu
- 3/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 1 brokuł
- 6 jajek
- 6 łyżek tahini
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 2 ząbki czosnki
- 1,5 szklanki komosy ryżowej
- 1 puszka fasoli czarnej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
- Dynię obieramy, usuwamy środek i kroimy w kostkę.
- Buraki obieramy i kroimy w kostkę.
- Warzywa przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Dodajemy 2 łyżki oleju i 1/2 łyżeczki soli, kuminu, wędzonej papryki i pieprzu.
- Całość mieszamy i pieczemy ok. 15 minut.
- Brokuł dzielimy na różyczki.
- Mieszamy go z pozostałym olejem, 0,5 łyżeczki soli, kminem, papryką i pieprzem.
- Dodajemy na blachę z dynią i burakami.
- Pieczemy kolejne 15 minut.
- W tym czasie gotujemy jajka na miękko.
- W miseczce mieszamy tahini, sok z cytryny, wodę, czosnek przeciśnięty przez praskę i sól.
- Do misek rozkładamy komosę ryżową, na wierzch kładziemy fasolę, dynię, buraki i brokuły.
- Jajka obieramy i przekrawamy na pół.
- Dodajemy do misek i zalewamy naszym sosem tahini.