Zapomnij o kanapkach! Ta śniadaniowa lasagne zmieni twoje poranki

Zapomnij o kanapkach! Ta śniadaniowa lasagne zmieni twoje poranki
Autor: Katerininamd/ Shutterstock
łatwy
20 min
6

Wcale nie musisz czekać do obiadu. Na śniadanie przygotuj dla całej rodziny aromatyczną śniadaniową lasagne. To idealne połączenie puszystych jajek, chrupiącego boczku i kremowego beszamelu. Rozkoszuj się tym aromatycznym daniem, które da Ci energii na cały dzień.

Obiadowa klasyka w śniadaniowej wersji. To prawdziwy hit

Lasagne w wersji śniadaniowej? To nie tylko proste, ale również przepyszne! To śniadanie świetnie sprawdzi się dla całej rodziny, wygląda i smakuje obłędnie. A co najlepsze? Jest niezwykle proste do przygotowania. Wystarczy kilka podstawowych składników, które już pewnie mamy w domu.

To danie to ciekawy pomysł na wykorzystanie klasycznego przepisu na zupełnie inny posiłek. To idealny spośób kiedy mamy ochotę na coś ciekawego, a przy stole czekać będzie więcej osób. Taka śniadaniowa lasagne bez problemu nakarmi całą rodzinę.

Prosty sposób na śniadanie. Aromat i smak w jednym

Jeśli wolimy opcję wegetariańską bez problemu możemy całkowicie pominąć boczek. Możemy również zastąpić go na przykład pieczarkami czy innym ulubionym warzywem. Co fajne w tym przepisie to fakt, że można go dopasować do własnych zachcianek.

Ten sposób na śniadanie zachwyci każdego. Wystarczy kilka chwil wolnego czasu, by można było zachwycać przepysznym i imponującym daniem. Rozkoszuj się śniadaniową lasagną, która na długi czas pozostawi uczucie sytości. A to wszystko niewielkim kosztem.

SKŁADNIKI

  • Warstwy:
  • ok. 8 płatów lasagne
  • 200 g boczku w plastrach
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 5 jaj
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz
  • Sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki musztardy 
  • Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • Dodatkowo:
  • 150–200 g tartego sera
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • Szczypiorek do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni podsmażamy boczek, aż będzie chrupiący.
  • Odkładamy go na ręcznik papierowy.
  • Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
  • Dodajemy szpinak i podsmażamy, aż zwiędnie.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Jajka rozbijamy z odrobiną soli.
  • Na osobnej patelni roztapiamy masło i wlewamy jajka.
  • Smażymy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, aż do powstania jajecznicy.
  • Zdejmujemy z ognia.
  • W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy.
  • Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając.
  • Kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i doprawiamy.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy: odrobinę beszamelu, makaron, jajecznica, makaron, szpinak i boczek, makaron, beszamel i ser.
  • Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...