Zapomnij o kanapkach! Ta śniadaniowa lasagne zmieni twoje poranki
Wcale nie musisz czekać do obiadu. Na śniadanie przygotuj dla całej rodziny aromatyczną śniadaniową lasagne. To idealne połączenie puszystych jajek, chrupiącego boczku i kremowego beszamelu. Rozkoszuj się tym aromatycznym daniem, które da Ci energii na cały dzień.
Obiadowa klasyka w śniadaniowej wersji. To prawdziwy hit
Lasagne w wersji śniadaniowej? To nie tylko proste, ale również przepyszne! To śniadanie świetnie sprawdzi się dla całej rodziny, wygląda i smakuje obłędnie. A co najlepsze? Jest niezwykle proste do przygotowania. Wystarczy kilka podstawowych składników, które już pewnie mamy w domu.
To danie to ciekawy pomysł na wykorzystanie klasycznego przepisu na zupełnie inny posiłek. To idealny spośób kiedy mamy ochotę na coś ciekawego, a przy stole czekać będzie więcej osób. Taka śniadaniowa lasagne bez problemu nakarmi całą rodzinę.
Prosty sposób na śniadanie. Aromat i smak w jednym
Jeśli wolimy opcję wegetariańską bez problemu możemy całkowicie pominąć boczek. Możemy również zastąpić go na przykład pieczarkami czy innym ulubionym warzywem. Co fajne w tym przepisie to fakt, że można go dopasować do własnych zachcianek.
Ten sposób na śniadanie zachwyci każdego. Wystarczy kilka chwil wolnego czasu, by można było zachwycać przepysznym i imponującym daniem. Rozkoszuj się śniadaniową lasagną, która na długi czas pozostawi uczucie sytości. A to wszystko niewielkim kosztem.
SKŁADNIKI
- Warstwy:
- ok. 8 płatów lasagne
- 200 g boczku w plastrach
- 150 g świeżego szpinaku
- 5 jaj
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
- Sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki musztardy
- Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- Dodatkowo:
- 150–200 g tartego sera
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy
- Szczypiorek do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni podsmażamy boczek, aż będzie chrupiący.
- Odkładamy go na ręcznik papierowy.
- Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
- Dodajemy szpinak i podsmażamy, aż zwiędnie.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Jajka rozbijamy z odrobiną soli.
- Na osobnej patelni roztapiamy masło i wlewamy jajka.
- Smażymy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, aż do powstania jajecznicy.
- Zdejmujemy z ognia.
- W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy.
- Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając.
- Kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i doprawiamy.
- W naczyniu żaroodpornym układamy: odrobinę beszamelu, makaron, jajecznica, makaron, szpinak i boczek, makaron, beszamel i ser.
- Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.