Zapiekanka à la tosty francuskie z brzoskwiniami. Idealne śniadanie dla całej rodziny

Zapiekanka à la tosty francuskie z brzoskwiniami. Idealne śniadanie dla całej rodziny
Autor: Shutterstock.com Zapiekanka à la tosty francuskie z brzoskwiniami. Idealne śniadanie dla całej rodziny
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Słodki sposób na pyszne śniadanie. Aromatyczny chrupiący chleb w parze ze słodkimi i soczystymi brzoskwiniami to wspaniały sposób na początek dnia. Te zapiekane z brzoskwiniami tosty francuskie zasmakują każdemu, a dodatkowo niesamowicie pachną.

Śniadanie dla całej rodziny. Zrobisz je prosto i szybko

Przepyszna zapiekanka à la tosty francuskie z brzoskwiniami to wspaniały pomysł na śniadanie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje i pachnie niesamowicie. Jest to prosty sposób na ciekawe śniadanie dla całej rodziny.

Całość przygotujemy w kilka minut, a większość pracy wykona za nas piekarnik. Do przygotowania tego przepisu nie potrzebujemy żadnych specjalnych umiejętności ani sprzętów. Wystarczy kilka minut wolnego czasu i krótka lista składników, z czego większość zapewne mamy już w domu.

Danie to wychodzi dość słodkie, dlatego jeśli chcemy możemy użyć mniej cukru. Już same w sobie brzoskwinie zapewnią nam bowiem dużą słodkość. Jeśli używamy świeżych brzoskwiń musimy pamiętać, że przed dodaniem ich należy je obrać.

To prosty i pyszny sposób na ciekawe śniadanie. Całe danie będzie delikatne, a w strukturze będzie przypominało suflet. Jeśli więc chcemy zaskoczyć rodzinę ciekawym daniem, które nie wymaga wiele wysiłku, ten przepis będzie strzałem w 10.

SKŁADNIKI

  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • 400 g brzoskwiń (świeżych lub z puszki)
  • 5 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka
  • 3 szklanki napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 8 kawałków białego chleba

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
  • Brzoskwinie kroimy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • W misce mieszamy mleko, jajka, wanilię, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżki wody, gałkę muszkatołową i cynamon.
  • Połowę płynu wylewamy na brzoskwinie.
  • Chleb do naczynia żaroodpornego.
  • Wylewamy pozostałą masę jajeczną.
  • Pieczemy przez około 40 minut.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej