Zamiast na słodko, pójdź w owsiankę na słono. Ta z kurkumą i masalę sprawdzi się każdego dnia

Zamiast na słodko, pójdź w owsiankę na słono. Ta z kurkumą i masalę sprawdzi się każdego dnia
Autor: Shutterstock.com Zamiast na słodko, pójdź w owsiankę na słono. Ta z kurkumą i masalę sprawdzi się każdego dnia
łatwy
15 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przepyszna, rozgrzewająca i pełna aromatu. Ta owsianka jest idealnym wyborem dla każdego, kto woli słone od słodkich śniadań. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i poradzi z nim sobie każdy. Wystarczy kilka składników.

Owsianka na słono. Indyjska wersja zdrowego śniadania

Przepyszny pomysł na śniadanie inspirowane kuchnią indyjską. Łączy w sobie wspaniałe, rozgrzewające przyprawy i niesamowicie kremową konsystencją owsianki. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki temu przepisowi możemy rozkoszować się zdrową owsianką, która nas nasyci.

Choć większość z nas utożsamia owsiankę ze słodkim posiłkiem, to jednak ta będzie idealna dla osób, które wolą słone śniadania, które przy okazji świetnie wpływają na nasze zdrowie. Płatki owsiane są bowiem neutralne w smaku więc można je z powodzeniem przygotowywać na słodko i na słono.

Eksperymentuj jak chcesz. Te zmiany mogą zachwycić

Jeśli nie przepadamy za garam masal możemy również dodać do naszej owsianki curry czy samego kminku i kolendry. Ciekawym pomysłem może być również dodanie łyżki mleka kokosowego pod koniec gotowanie - dzięki temu nasze danie wyjdzie niesamowicie kremowe.

Jeśli chcemy by nasz posiłek był jeszcze bardziej sycący możemy dodać do niego kimchi, kapustę kiszoną lub ugotowaną soczewicę czerwoną - wszystko zależy od naszych preferencji.

Jest to świetne danie bazowe, z którym możemy kombinować ile dusza zapragnie.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki przyprawy garam masala
  • szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 jajko
  • szczypta soli 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy cebulę, imbir i czosnek przeciśnięty pzez praskę.
  • Całość chwilę podsmażamy.
  • Dodajemy kurkumę, masalę i pieprz.
  • Całość dobrze mieszamy.
  • Dodajemy płatki owsiane i bulion.
  • Gotujemy kilka minut, aż owsianka zgęstnieje.
  • Przekładamy do miseczki.
  • Na wierzchu kładziemy jajko (na miękko, sadzone lub w koszulce - zależy od preferencji).
Śniadanie na diecie
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej