Zamiast na słodko, pójdź w owsiankę na słono. Ta z kurkumą i masalę sprawdzi się każdego dnia

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Przepyszna, rozgrzewająca i pełna aromatu. Ta owsianka jest idealnym wyborem dla każdego, kto woli słone od słodkich śniadań. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i poradzi z nim sobie każdy. Wystarczy kilka składników.
Owsianka na słono. Indyjska wersja zdrowego śniadania
Przepyszny pomysł na śniadanie inspirowane kuchnią indyjską. Łączy w sobie wspaniałe, rozgrzewające przyprawy i niesamowicie kremową konsystencją owsianki. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki temu przepisowi możemy rozkoszować się zdrową owsianką, która nas nasyci.
Choć większość z nas utożsamia owsiankę ze słodkim posiłkiem, to jednak ta będzie idealna dla osób, które wolą słone śniadania, które przy okazji świetnie wpływają na nasze zdrowie. Płatki owsiane są bowiem neutralne w smaku więc można je z powodzeniem przygotowywać na słodko i na słono.
Eksperymentuj jak chcesz. Te zmiany mogą zachwycić
Jeśli nie przepadamy za garam masal możemy również dodać do naszej owsianki curry czy samego kminku i kolendry. Ciekawym pomysłem może być również dodanie łyżki mleka kokosowego pod koniec gotowanie - dzięki temu nasze danie wyjdzie niesamowicie kremowe.
Jeśli chcemy by nasz posiłek był jeszcze bardziej sycący możemy dodać do niego kimchi, kapustę kiszoną lub ugotowaną soczewicę czerwoną - wszystko zależy od naszych preferencji.
Jest to świetne danie bazowe, z którym możemy kombinować ile dusza zapragnie.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki przyprawy garam masala
- szczypta cynamonu
- szczypta pieprzu czarnego
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 jajko
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Dodajemy cebulę, imbir i czosnek przeciśnięty pzez praskę.
- Całość chwilę podsmażamy.
- Dodajemy kurkumę, masalę i pieprz.
- Całość dobrze mieszamy.
- Dodajemy płatki owsiane i bulion.
- Gotujemy kilka minut, aż owsianka zgęstnieje.
- Przekładamy do miseczki.
- Na wierzchu kładziemy jajko (na miękko, sadzone lub w koszulce - zależy od preferencji).