Włoski przepis na obłędne domowe pieczywo. Chleb z oliwkami Filone di pane

2023-02-24
włoski chleb z oliwkami
Autor: Shutterstock Chleb z oliwkami Filone di pane jest pyszny i świetnie smakuje na śniadanie.
łatwy
10 min
8

Włoski chleb z dodatkiem oliwek jest przepyszny. Ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki. Przyjemnym dodatkiem są oliwki, które podkręcają jego smak. Jeżeli chcecie spróbować prawdziwego włoskiego pieczywa, wybierzcie ten przepis i upieczcie chlebek Filone di pane.

Przepis na chleb z oliwkami Filone di pane

  • Przepis na ten obłędny chleb włoski na drożdżach jest łatwy. Składa się z kilku prostych kroków, które nikomu nie powinny sprawić żadnych trudności.
  • Czas przygotowania ciasta jest krótki, ale aby wstawić go do piekarnika trzeba poczekać. Ciasto powinno wyrastać około pięciu godzin.
  • Lista składników obejmuje sześć produktów, które są w sklepach przez cały rok. Nie są drogie i nie trzeba szukać ich w wyspecjalizowanych sklepach stacjonarnych i internetowych.
  • Do ciasta najlepsza jest mąka pszenna typ 00, która wyróżnia się bardzo wysokim stopniem zmielenia. Wypieki są niezwykle lekkie i chrupiące.
  • Wszystkie składniki potrzebne do upieczenia chleba powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Wyrobione ciasto trzeba umieścić w misce, przykryć folią spożywczą lub czystą lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  • Do ciasta można dodać oliwki czarne lub zielone pozbawione pestek.
  • Sekretem pysznego włoskiego chlebka jest sposób zawijania ciasta. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na blat i jeden z boków założyć do środka. Powinien przykrywać większą część ciasta. Następnie do środka zakłada się drugi bok ciasta, a ten powinien przykrywać częściowo pierwszy założony bok. Zawinięte w ten sposób ciasto układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do piekarnika.
  • Chleb z oliwkami można serwować na śniadanie, jako dodatek do dań głównych i zup, na kolację lub jako przekąskę podaną w towarzystwie oryginalnej włoskiej oliwy z oliwek.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej typ 00
  • 150 ml letniej wody + 2 łyżki
  • 5 g świeżych drożdży
  • 10 posiekanych zielonych lub czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże pokruszyć i przełożyć do miseczki. Wsypać cukier i wlać 2 łyżki wody. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Do miski przesiać mąkę i w środku zrobić mały dołek. Wlać zaczyn drożdżowy i wodę. Mieszać widelcem od środka około 2 minut, zagarniając mąkę, aż składniki się połączą. Pod koniec wsypać sól i dodać posiekane oliwki. Jeszcze raz wymieszać. Jednolite i gęste ciasto przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 5 godzin.
  • Ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Założyć jeden bok do środka, tak aby przykryć większą część ciasta. Następnie założyć drugi bok do środka, aby przykryć częściowo pierwszy założony bok. Chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć go tak, aby łączenia znalazły się pod spodem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piec około 35 minut, aż zacznie się rumienić.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante