Tortilla z jajkiem i serem na śniadanie: pyszny przepis na ucztę z patelni

Tortilla z jajkiem i serem na śniadanie: pyszny przepis na ucztę z 3 składników
Autor: Shutterstock Łatwy przepis na pyszną ucztę z 2 tortilli, 3-4 jajek i żółtego sera
łatwy
15 min
4

Tortilla z jajkiem i serem to najlepszy przepis na obfite śniadanie. Łatwe przygotowanie i serwowanie prosto z patelni nie sprawi Wam kłopotu. Jeśli chcecie możecie dodać szynkę, boczek lub smażone grzyby, czy inne warzywa. Polecam!

Zobacz, jak przygotować tortillę z jajkiem i serem w dwóch krokach:

1. Ułóż tortillę na patelni na niej szynkę (opcjonalnie), na szynkę wybij jajka, posyp ziołami i serem

2. Przykryj drugą tortillą, posyp serem żółtym i przykryj pokrywką, smaż 2-3 minuty.

SKŁADNIKI

  • 2 tortille
  • 2 łyżeczki masła lub oliwy
  • 2 plastry szynki wędzonej (opcjonalnie)
  • 4 jajka 
  • 3-5 plasterków sera żółtego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • ostra papryka, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać masło lub oliwę.
  • Ułożyć na gorącej patelni tortillę.
  • Na tortilli ułożyć plastry szynki, jeśli lubisz. 
  • Wybić jajka ze skorupek, prosto na tortillę. Posypać ziołami, przyprawić solą i pieprzem. Posypać połową sera pokrojonego na mniejsze kawałki np. kwadraty. Zobacz zdjęcia poniżej, jak przygotować tortille z patelni z jajkami i serem. 
  • Przykryć drugą tortillą, posypać resztą sera, przyprawić szczyptą ostrej papryki. Przykryć pokrywką i smażyć 2-3 minuty.
  • Przekroić na pół i podawać z zieloną sałatą. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej