Te czeskie placki są lepsze niż pancakes! Z przygotowaniem każdy sobie poradzi
Choć mogą wyglądać do złudzenia podobnie, te czeskie placuszki drożdżowe dość można różnią się od dobrze nam znanych racuchów. Livance - bo tak nazywają się te placuszki - wykonuje się całkowicie inaczej. Są mięciutkie i puszyste i świetnie sprawdzą ją jako wspaniałe śniadanie czy kolacja na słodko.
i
Dieta wegetariańska
Podobne, ale zupełnie inne. Livance świetnym pomysłem na śniadanie
Lívance to tradycyjne czeskie placuszki drożdżowe, które do złudzenia mogą przypominać popularne w Polsce racuchy. Są one niezwykle popularne w Czechach oraz na Słowacji. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego. Jest ono gęstsze niż to, które kojarzymy z przygotowania naleśników. Dzięki temu jednak placuszki wychodzą grubsze i bardziej puszyste.
Jak podawać Livance? Sposobów jest co niemiara
Smaży się je na niewielkiej ilości tłuszczu, często wykorzystywane są do tego specjalne patelnie z wgłębieniami. Tradycyjnie podaje się je z cukrem pudrem, śmietaną, owocami czy konfiturą. Nie są to jednak jedyne możliwości.
Można je serwować również z twarogiem czy orzechami. Czasami jeszcze do ciasta dodajemy się pokrojone jabłka czy nawet odrobinę rumu, by nadać tym placuszkom ciekawy smak.
Ich przygotowanie jest dość proste i nie wymaga dużych umiejętności. Trzeba jednak pamiętać, że wciąż jest to ciasto drożdżowe, więc będzie trzeba uzbroić się w cierpliwość. W końcu bez tego nasze ciasto nie będzie mogło wyrosnąć, a w konsekwencji nasze placuszki nie będą tak puszyste i lekkie, jak powinny.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 450 ml mleka
- 2 jajka
- 20 g drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- ewentualnie: starta skórka z cytryny, cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże mieszamy dokładnie z cukrem, łyżką mąki i 2 łyżkami mleka.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Żółtka mieszamy z pozostałym mlekiem.
- Dodajemy przesianą mąkę i rozczyn - tu możemy również dodać skórkę z cytryny bądź cynamon.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy z solą i łyżką cukru.
- Ubitą masę stopniowo dodajemy do naszego ciasta.
- Całość odstawiamy do wyrośnięcia.
- Na rozgrzanym oleju smażymy nasze placuszki z obu stron.