Te czeskie placki są lepsze niż pancakes! Z przygotowaniem każdy sobie poradzi

2025-03-05 9:40

Choć mogą wyglądać do złudzenia podobnie, te czeskie placuszki drożdżowe dość można różnią się od dobrze nam znanych racuchów. Livance - bo tak nazywają się te placuszki - wykonuje się całkowicie inaczej. Są mięciutkie i puszyste i świetnie sprawdzą ją jako wspaniałe śniadanie czy kolacja na słodko.

Te czeskie placki są lepsze niż pancakes! Z przygotowaniem każdy sobie poradzi

i

Autor: Shutterstock.com Te czeskie placki są lepsze niż pancakes! Z przygotowaniem każdy sobie poradzi
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Podobne, ale zupełnie inne. Livance świetnym pomysłem na śniadanie

Lívance to tradycyjne czeskie placuszki drożdżowe, które do złudzenia mogą przypominać popularne w Polsce racuchy. Są one niezwykle popularne w Czechach oraz na Słowacji. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego. Jest ono gęstsze niż to, które kojarzymy z przygotowania naleśników. Dzięki temu jednak placuszki wychodzą grubsze i bardziej puszyste.

Jak podawać Livance? Sposobów jest co niemiara

Smaży się je na niewielkiej ilości tłuszczu, często wykorzystywane są do tego specjalne patelnie z wgłębieniami. Tradycyjnie podaje się je z cukrem pudrem, śmietaną, owocami czy konfiturą. Nie są to jednak jedyne możliwości.

Można je serwować również z twarogiem czy orzechami. Czasami jeszcze do ciasta dodajemy się pokrojone jabłka czy nawet odrobinę rumu, by nadać tym placuszkom ciekawy smak.

Ich przygotowanie jest dość proste i nie wymaga dużych umiejętności. Trzeba jednak pamiętać, że wciąż jest to ciasto drożdżowe, więc będzie trzeba uzbroić się w cierpliwość. W końcu bez tego nasze ciasto nie będzie mogło wyrosnąć, a w konsekwencji nasze placuszki nie będą tak puszyste i lekkie, jak powinny.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ewentualnie: starta skórka z cytryny, cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże mieszamy dokładnie z cukrem, łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. 
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Żółtka mieszamy z pozostałym mlekiem.
  • Dodajemy przesianą mąkę i rozczyn - tu możemy również dodać skórkę z cytryny bądź cynamon.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Białka ubijamy z solą i łyżką cukru.
  • Ubitą masę stopniowo dodajemy do naszego ciasta.
  • Całość odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Na rozgrzanym oleju smażymy nasze placuszki z obu stron.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...