Te czeskie placki są lepsze niż pancakes! Z przygotowaniem każdy sobie poradzi

2025-03-05
Kinga Goldstein
Te czeskie placki są lepsze niż pancakes! Z przygotowaniem każdy sobie poradzi
Autor: Shutterstock.com Te czeskie placki są lepsze niż pancakes! Z przygotowaniem każdy sobie poradzi
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Choć mogą wyglądać do złudzenia podobnie, te czeskie placuszki drożdżowe dość można różnią się od dobrze nam znanych racuchów. Livance - bo tak nazywają się te placuszki - wykonuje się całkowicie inaczej. Są mięciutkie i puszyste i świetnie sprawdzą ją jako wspaniałe śniadanie czy kolacja na słodko.

Podobne, ale zupełnie inne. Livance świetnym pomysłem na śniadanie

Lívance to tradycyjne czeskie placuszki drożdżowe, które do złudzenia mogą przypominać popularne w Polsce racuchy. Są one niezwykle popularne w Czechach oraz na Słowacji. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego. Jest ono gęstsze niż to, które kojarzymy z przygotowania naleśników. Dzięki temu jednak placuszki wychodzą grubsze i bardziej puszyste.

Jak podawać Livance? Sposobów jest co niemiara

Smaży się je na niewielkiej ilości tłuszczu, często wykorzystywane są do tego specjalne patelnie z wgłębieniami. Tradycyjnie podaje się je z cukrem pudrem, śmietaną, owocami czy konfiturą. Nie są to jednak jedyne możliwości.

Można je serwować również z twarogiem czy orzechami. Czasami jeszcze do ciasta dodajemy się pokrojone jabłka czy nawet odrobinę rumu, by nadać tym placuszkom ciekawy smak.

Ich przygotowanie jest dość proste i nie wymaga dużych umiejętności. Trzeba jednak pamiętać, że wciąż jest to ciasto drożdżowe, więc będzie trzeba uzbroić się w cierpliwość. W końcu bez tego nasze ciasto nie będzie mogło wyrosnąć, a w konsekwencji nasze placuszki nie będą tak puszyste i lekkie, jak powinny.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ewentualnie: starta skórka z cytryny, cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże mieszamy dokładnie z cukrem, łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. 
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Żółtka mieszamy z pozostałym mlekiem.
  • Dodajemy przesianą mąkę i rozczyn - tu możemy również dodać skórkę z cytryny bądź cynamon.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Białka ubijamy z solą i łyżką cukru.
  • Ubitą masę stopniowo dodajemy do naszego ciasta.
  • Całość odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Na rozgrzanym oleju smażymy nasze placuszki z obu stron.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Kinga Goldstein