Te bułeczki zmienią Twoje poranki. Cynamonowe, puszyste i perfekcyjne
Ciepłe bułeczki cynamonowe na śniadanie to coś, o czym marzy wielu z nas. Niestety większość osób nie ma czasu, by z rana przygotowywać te aromatyczne wypieki od zera. W końcu sam czas wyrastania to co najmniej godzina. Na szczęście z tym przepisem przygotujemy je wieczorem, a rano wystarczy je upiec. Idealnie świeże i miękkie.
i
Dieta wegetariańska
Bułeczki, które zachwycają. Rozkoszuj się tym daniem
Aromatyczne bułeczki cynamonowe to idealne danie nie tylko na jesienne dni. Są przepyszne, nietrudne do zrobienia, a ich zapach szybko wypełnia cały dom. Bez wątpienia nie ma nic lepszego niż ciepła bułeczka cynamonowa z samego rana, kiedy za oknem mrozy.
Nie każdy ma jednak czas przygotowywać bułeczki cynamonowe od zera. Praca, szkoła uniemożliwiają długi czas przygotowań. Na szczęście z pomocą przychodzi ten przepis! Bułeczki cynamonowe można bowiem przygotować dnia poprzedniego i rano tylko je upiec! To perfekcyjne rozwiązanie, kiedy mamy mniej czasu niż byśmy chcieli.
Idealne rozwiązanie jednak istnieje. Wystarczy kilka składników
Szykujemy bułeczki cynamonowe podobnie jak zawsze, jednak kiedy już umieścimy je w formie, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Nasze bułeczki lekko urosną, jednak dopiero w piekarniku nabiorą pełnej puszystości.
Jeśli chcemy możemy na koniec polać je również domowym lukrem. Wystarczy wymieszać cukier puder z mlekiem. Jeśli chcemy zaszaleć możemy również przygotować lukier na serku kremowym - świetnie będzie się komponował z naszymi bułeczkami.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka, letniego
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 70 g cukru
- 25 g świeżych
- 1 łyżeczka soli
- Nadzienie cynamonowe:
- 80 g masła, miękkiego
- 100 g brązowego cukru
- 2 łyżki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy mleko, cukier i drożdże.
- Odstawiamy na ok. 10 minut.
- Dodajemy jajko, masło, sól i mąkę.
- Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto.
- Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Miękkie masło mieszamy z cukrem i cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
- Całość smarujemy nadzieniem.
- Zwijamy w rulon od dłuższego boki.
- Kroimy na ślimaczki i układamy je w wyłożonej papierem do pieczenia formie.
- Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.
- Wyjmujemy bułeczki z lodówki i odstawiamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Pieczemy bułeczki około 25 minut.