Tapioka na mleku kokosowym z mango
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Tapioka na mleku kokosowym z mango to świetny początek dnia, albo miłe zakończenie. Budyń z tapioki przygotowuje się bardzo łatwo. Można tapiokę przygotować wcześniej i w większej ilości. Można dodać rozgrzewającego kardamonu i imbiru lub zrobić z dodatkiem wanilii. Pyszna sycąca tapioka na mleku kokosowym dla każdego. Zapraszamy!
SKŁADNIKI
- 500 ml mleka kokosowego
- 1/4 szklanki drobnej tapioki (wielkości kaszy)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
- 1 duże mango
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko kokosowe zagotować w garnuszku.
- Dodać cukier, ekstrakt waniliowy i tapiokę. Gotować stale mieszając, aż tapioka stanie się całkowicie przezroczysta. Zajmie to około 20 minut.
- Mango obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
- Na dno szklaneczki wrzuć łyżkę mango, wlać porcję tapioki i posypać kilkoma kostkami mango. Tak samo zapełnić pozostałe szklaneczki.
- Odstawić od ostygnięcia. Tapioka zgęstnieje na gładki budyń.