Tani sposób na sycące śniadanie. Ta zapiekanka zachwyca

Tani sposób na sycące śniadanie. Ta zapiekanka zachwyca
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Aromatyczna śniadaniowa zapiekanka, która idealnie sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny. Wystarczy kilka prostych składników, by ją przygotować, a będzie smakowała i wyglądało niesamowicie. Jest to sycący sposób na aromatyczne śniadanie, w którym jeden składnik może nas zaskoczyć.

Prosta zapiekanka dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników

Zapiekanka śniadaniowa z jabłkiem, kiełbasą, cheddarem i ziemniakami to ciekawy sposób na sycące śniadanie dla całej rodziny. Świetnie balansuje ze sobą smaki - kwaskowatość jabłka z kremowym serem i wyrazistym smakiem kiełbasy. To połączenie sprawia, że nasze danie nie jest nudne ani ciężkie.

Co więcej, nie da się ukryć, że nasza zapiekanka z pewnością zapewni nam sytość. Zarówno ziemniaki, jak i jajka zapewniają solidną bazę, dzięki czemu na długo pozostaniemy pełni. Przy tym jednak składniki są łatwo dostępne i stosunkowo tanie.

Dodaj czosnku i innych przypraw. To może ulepszyć smak

Jeśli chcemy możemy nieco pokombinować z tym przepisem. Na przykład, zamiast ziemniaków bez problemu możemy sięgnąć po bataty. Fajnie również dodać ulubione zioła i przyprawy. Odrobina czosnku może całkowicie odmienić oblicze naszej potrawy.

Jest to prosty sposób na syte śniadanie, lunch czy nawet szybki obiad. Wystarczy kilka chwil, by przygotować to danie, a świetnie sprawdzi się ono dla całej rodziny. Nie ma co zachodzić o głowę. Przygotuj ją dla siebie i najbliższych, a nie pożałujesz.

SKŁADNIKI

  • 4–5 średnich ziemniaków
  • 2 jabłka
  • 250 g kiełbasy
  • 1 średnia cebula
  • 150 g sera tartego
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż do miękkości.
  • Kiełbasę kroimy w półplasterki, a cebulę w piórka.
  • Podsmażamy je na oliwie do zarumienienia.
  • Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne.
  • Jabłka kroimy w cienkie plasterki.
  • Kiedy ziemniaki ostygną kroimy je w kosteczkę.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy: połowę ziemniaków, jabłka, kiełbasę z cebulą, część startego sera i drygą połowę ziemniaków.
  • W misce mieszamy jajka z mlekiem i doprawiamy.
  • Zalewamy masą warstwy.
  • Całość posypujemy pozostałym serem.
  • Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej