Tani sposób na sycące śniadanie. Ta zapiekanka zachwyca

Aromatyczna śniadaniowa zapiekanka, która idealnie sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny. Wystarczy kilka prostych składników, by ją przygotować, a będzie smakowała i wyglądało niesamowicie. Jest to sycący sposób na aromatyczne śniadanie, w którym jeden składnik może nas zaskoczyć.
Prosta zapiekanka dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników
Zapiekanka śniadaniowa z jabłkiem, kiełbasą, cheddarem i ziemniakami to ciekawy sposób na sycące śniadanie dla całej rodziny. Świetnie balansuje ze sobą smaki - kwaskowatość jabłka z kremowym serem i wyrazistym smakiem kiełbasy. To połączenie sprawia, że nasze danie nie jest nudne ani ciężkie.
Co więcej, nie da się ukryć, że nasza zapiekanka z pewnością zapewni nam sytość. Zarówno ziemniaki, jak i jajka zapewniają solidną bazę, dzięki czemu na długo pozostaniemy pełni. Przy tym jednak składniki są łatwo dostępne i stosunkowo tanie.
Dodaj czosnku i innych przypraw. To może ulepszyć smak
Jeśli chcemy możemy nieco pokombinować z tym przepisem. Na przykład, zamiast ziemniaków bez problemu możemy sięgnąć po bataty. Fajnie również dodać ulubione zioła i przyprawy. Odrobina czosnku może całkowicie odmienić oblicze naszej potrawy.
Jest to prosty sposób na syte śniadanie, lunch czy nawet szybki obiad. Wystarczy kilka chwil, by przygotować to danie, a świetnie sprawdzi się ono dla całej rodziny. Nie ma co zachodzić o głowę. Przygotuj ją dla siebie i najbliższych, a nie pożałujesz.
SKŁADNIKI
- 4–5 średnich ziemniaków
- 2 jabłka
- 250 g kiełbasy
- 1 średnia cebula
- 150 g sera tartego
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż do miękkości.
- Kiełbasę kroimy w półplasterki, a cebulę w piórka.
- Podsmażamy je na oliwie do zarumienienia.
- Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne.
- Jabłka kroimy w cienkie plasterki.
- Kiedy ziemniaki ostygną kroimy je w kosteczkę.
- W naczyniu żaroodpornym układamy: połowę ziemniaków, jabłka, kiełbasę z cebulą, część startego sera i drygą połowę ziemniaków.
- W misce mieszamy jajka z mlekiem i doprawiamy.
- Zalewamy masą warstwy.
- Całość posypujemy pozostałym serem.
- Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.