Takie śniadanie podaje się w kawiarniach. Zamiast przepłacać, pyszną bagietkę z jajecznicą zrób w domu

bagietka śniadaniowa z jajecznicą
Autor: Shutterstock Usmaż jajka i podaj je z chrupiącą bagietką. Takie śniadanie smakuje lepiej niż z renomowanej kawiarni.
łatwy
10 min
2

Dieta wegetariańska

Ostatnio kawiarnie w Polsce serwują pyszne i sycące śniadanie. Bagietka śniadaniowa z jajecznicą to hit, który zachwyca smakiem i dodaje energii na pierwszą część dnia. Niestety za takie śniadanie trzeba słono zapłacić. Z łatwością można je jednak przyrządzić w domu. Oto błyskawiczny przepis na wyborną bagietkę śniadaniową z jajecznicą, która w tej wersji smakuje lepiej niż z kawiarni.

Z czym jeść jajecznicę na śniadanie?

Jajecznica to najpopularniejsza opcja na śniadanie z jajek. W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na ten przysmak. Ostatnio prawdziwym hitem stała się jajecznica, którą podaje się na kromkach świeżej chrupiącej bagietki. W tej wersji śniadanie prezentuje się efektownie i smakuje przepysznie. Kanapki ze smażonymi jajkami są sycące i dodają energii. Chociaż wiele kawiarni oferuje takie śniadanie, bez problemu można przygotować je w domu. Śniadaniową bagietkę z jajecznicą robi się łatwo i błyskawicznie.

Jak zrobić bagietkę śniadaniową z jajecznicą?

Przepis na pełne smaku śniadanie, w którym jajecznicę podaje się na kromkach świeżej bagietki, nie jest skomplikowany. Jego największą zaletą jest to, że robi się je błyskawicznie. Pyszna bagietka śniadaniowa z jajecznicą jest gotowa w niecałe 10 minut. Lista składników obejmuje tylko trzy popularne składniki i dwie przyprawy, które każdy ma w domu.

Według tego przepisu śniadaniową bagietkę z dodatkiem jajecznicy można przyrządzić w dwóch wersjach. Podstawowa odsłona składa się z czystej jajecznicy bez dodatków. Jajka można też usmażyć na boczku, który doda więcej smaku i wędzonego aromatu.

Jak zrobić jajecznicę na kanapki? Śniadaniowa bagietka ze smażonymi na patelni jajkami jest łatwa i szybka. Każdy kto zje ją na śniadanie, będzie miał udany dzień.

  • 1. krok – pokrojenie bagietki na kromki
  • 2. krok – roztrzepanie jajek z przyprawami
  • 3. krok – usmażenie jajecznicy
  • 4. krok – nałożenie jajecznicy na kromki bagietki

Czym wzbogacić bagietkę śniadaniową z jajecznicą?

Bagietkę z jajecznicą można zjeść w wielu kawiarniach w całej Polsce. Jednak zamiast wydawać krocie na takie śniadanie, łatwo i szybko można zrobić je w domu. Poniżej znajdziecie dokładny przepis na wyborną bagietkę z dodatkiem smażonych jajek. Danie zawsze się udaje, smakuje przepysznie i jest o wiele tańsze niż to z kawiarni. To podstawowy przepis, który można modyfikować. Oprócz boczku jajecznicę na kanapki można usmażyć z dodatkiem pomidorów, szpinaku czy żółtego sera. Bagietka pysznie smakuje z jajecznicą z kurkami. Gotowe śniadanie można serwować z pomidorami, rukolą czy świeżymi ogórkami.

SKŁADNIKI

  • 1 krótka bagietka
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz

  • opcjonalnie:
  • wędzony boczek
  • pomidorki koktajlowe
  • świeże zioła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bagietkę pokroić na kromki.
  • Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Na patelni roztopić masło klarowane i wlać masę jajeczną. Smażyć, często mieszając, aż jajka zetną się do odpowiedniej konsystencji. W wersji z boczkiem najpierw należy go podsmażyć, a następnie wlać masę jajeczną.
  • Jajecznicę nałożyć na kromki bagietki. Udekorować świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi.
  • Podawać od razu na śniadanie.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej