Takie śniadanie podaje się w kawiarniach. Zamiast przepłacać, pyszną bagietkę z jajecznicą zrób w domu

Dieta wegetariańska
Ostatnio kawiarnie w Polsce serwują pyszne i sycące śniadanie. Bagietka śniadaniowa z jajecznicą to hit, który zachwyca smakiem i dodaje energii na pierwszą część dnia. Niestety za takie śniadanie trzeba słono zapłacić. Z łatwością można je jednak przyrządzić w domu. Oto błyskawiczny przepis na wyborną bagietkę śniadaniową z jajecznicą, która w tej wersji smakuje lepiej niż z kawiarni.
Z czym jeść jajecznicę na śniadanie?
Jajecznica to najpopularniejsza opcja na śniadanie z jajek. W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na ten przysmak. Ostatnio prawdziwym hitem stała się jajecznica, którą podaje się na kromkach świeżej chrupiącej bagietki. W tej wersji śniadanie prezentuje się efektownie i smakuje przepysznie. Kanapki ze smażonymi jajkami są sycące i dodają energii. Chociaż wiele kawiarni oferuje takie śniadanie, bez problemu można przygotować je w domu. Śniadaniową bagietkę z jajecznicą robi się łatwo i błyskawicznie.
Jak zrobić bagietkę śniadaniową z jajecznicą?
Przepis na pełne smaku śniadanie, w którym jajecznicę podaje się na kromkach świeżej bagietki, nie jest skomplikowany. Jego największą zaletą jest to, że robi się je błyskawicznie. Pyszna bagietka śniadaniowa z jajecznicą jest gotowa w niecałe 10 minut. Lista składników obejmuje tylko trzy popularne składniki i dwie przyprawy, które każdy ma w domu.
Według tego przepisu śniadaniową bagietkę z dodatkiem jajecznicy można przyrządzić w dwóch wersjach. Podstawowa odsłona składa się z czystej jajecznicy bez dodatków. Jajka można też usmażyć na boczku, który doda więcej smaku i wędzonego aromatu.
Jak zrobić jajecznicę na kanapki? Śniadaniowa bagietka ze smażonymi na patelni jajkami jest łatwa i szybka. Każdy kto zje ją na śniadanie, będzie miał udany dzień.
- 1. krok – pokrojenie bagietki na kromki
- 2. krok – roztrzepanie jajek z przyprawami
- 3. krok – usmażenie jajecznicy
- 4. krok – nałożenie jajecznicy na kromki bagietki
Czym wzbogacić bagietkę śniadaniową z jajecznicą?
Bagietkę z jajecznicą można zjeść w wielu kawiarniach w całej Polsce. Jednak zamiast wydawać krocie na takie śniadanie, łatwo i szybko można zrobić je w domu. Poniżej znajdziecie dokładny przepis na wyborną bagietkę z dodatkiem smażonych jajek. Danie zawsze się udaje, smakuje przepysznie i jest o wiele tańsze niż to z kawiarni. To podstawowy przepis, który można modyfikować. Oprócz boczku jajecznicę na kanapki można usmażyć z dodatkiem pomidorów, szpinaku czy żółtego sera. Bagietka pysznie smakuje z jajecznicą z kurkami. Gotowe śniadanie można serwować z pomidorami, rukolą czy świeżymi ogórkami.
SKŁADNIKI
- 1 krótka bagietka
- 4 jajka
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
opcjonalnie:- wędzony boczek
- pomidorki koktajlowe
- świeże zioła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bagietkę pokroić na kromki.
- Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Doprawić solą i pieprzem.
- Na patelni roztopić masło klarowane i wlać masę jajeczną. Smażyć, często mieszając, aż jajka zetną się do odpowiedniej konsystencji. W wersji z boczkiem najpierw należy go podsmażyć, a następnie wlać masę jajeczną.
- Jajecznicę nałożyć na kromki bagietki. Udekorować świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi.
- Podawać od razu na śniadanie.