Takich tostów francuskich jeszcze nie próbowaliście. To prawdziwe śniadanie mistrzów

Takich tostów francuskich jeszcze nie próbowaliście. To prawdziwe śniadanie mistrzów
Autor: Shutterstock.com Takich tostów francuskich jeszcze nie próbowaliście. To prawdziwe śniadanie mistrzów
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Myśląc o tostach francuskich nasza wyobraźnia raczej nie zastanawia się, jak wyglądają one w innych krajach. A okazuje się, że to spory błąd. W Hongkongu bowiem ten przepyszny posiłek wygląda nieco inaczej, a smakuje doprawdy obłędnie.

Śniadanie, którego jeszcze nie próbowałeś. Niesamowita wariacja tostów francuskich

Tosty francuskie w stylu Hongkongu to prawdziwa słodka rozkosz. Nie da się ukryć jednak, że osoby na diecie raczej nie będą zachwycone tym przepisem. Są one bowiem bardzo różne od tych tradycyjnych kawałków maczanego chleba, które już znamy. Choć samą mieszankę jajeczną przygotowuje się tak samo, to jednak są one smażone na głębokim tłuszczu z nadzieniem i słodką polewą. 

Te tosty możemy znaleźć w menu najróżniejszych cha chaan tengs, czyli restauracji herbacianych. Świetnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i na lunch czy słodką kolację.

O tym warto pamiętać. Przygotowanie tostów francuskich w stylu Hongkongu

Jeśli chcemy odjąć nieco kalorii możemy zastąpić mleko skondensowane miodem lub syropem klonowym. Wówczas jednak nie będziemy mieli już do czynienia z tostami, które można znaleźć z tych restauracjach - co nie oznacza jednak, że będą smakowały gorzej.

Jeśli chodzi o smażenie to musimy być bardzo ostrożni. Nie chodzi tylko o ryzyko poparzenia, ale również o fakt, że nasze kanapki bardzo łatwo będzie spalić. Trzeba więc dokładnie kontrolować je podczas smażenia.

SKŁADNIKI

  • 8 kromek białego chleba (najlepiej sprawdzi się mleczny)
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleko
  • 4 łyżki mleka skondensowanego
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dużą ilość oleju nagrzewamy w wysokim garnku lub patelni. Ważne, żeby patelnia czy garnek miały grube ścianki
  • Rozkładamy 4 kromki chleba.
  • Każdą z nich smarujemy 1 łyżką masła orzechowego, pozostawiając boki wolne.
  • Przykrywamy pozostałymi 4 kromkami i odcinamy skórki.
  • W misce mieszamy jajka, mleko i sól.
  • Kanapki moczymy w mieszance i smażymy w gorącym oleju.
  • Po 1,5 minuty przewracamy na drugą stronę.
  • Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Dekorujemy słodzonym mlekiem skondensowanym i masłem.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej