Szkockie ciastka prosto z patelni. Chrupiąca przekąska, idealna na śniadanie

Szkockie ciastka
Autor: Shutterstock Szkockie ciastka owsiane to dawka energii o poranku.
łatwy
35 min
30

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Szkockie ciastka owsiane to znakomity zamiennik pieczywa. Można je przygotować w kilka chwil, smażąc ciasto na patelni. Znakomicie sprawdzają się na śniadanie - zarówno na słodko - z dżemem, kremem orzechowym czy miodem, jak i na słono - z serem, pastą warzywna lub masłem plasterkiem wędliny.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy owsianej rozdrobnione
  • 8 łyżek mąki owsianej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła
  • 7 łyżek wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suche składniki: kaszę, 7 łyżek mąki, sól i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą w misce.
  • Wodę wlać do rondelka, dodać masło i podgrzewać aż się rozpuści.
  • Rozpuszczone masło wymieszać z wodą za pomocą rózgi, dodać do suchych składników i wyrobić ciasto.
  • Stolnicę posypać pozostała mąką położyć na niej ciasto i rozwałkować na 5 mm. Wykroić szklanka ciastka.
  • Patelnię posmarować odrobina tłuszczu i rozgrzać. Układać na niej ciasteczka i smażyć ok. 5 minut z każdej strony.
W formie: Płatki owsiane
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej