Szkockie ciastka prosto z patelni. Chrupiąca przekąska, idealna na śniadanie
2022-09-08
łatwy
35 min
30
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Szkockie ciastka owsiane to znakomity zamiennik pieczywa. Można je przygotować w kilka chwil, smażąc ciasto na patelni. Znakomicie sprawdzają się na śniadanie - zarówno na słodko - z dżemem, kremem orzechowym czy miodem, jak i na słono - z serem, pastą warzywna lub masłem plasterkiem wędliny.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy owsianej rozdrobnione
- 8 łyżek mąki owsianej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła
- 7 łyżek wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suche składniki: kaszę, 7 łyżek mąki, sól i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą w misce.
- Wodę wlać do rondelka, dodać masło i podgrzewać aż się rozpuści.
- Rozpuszczone masło wymieszać z wodą za pomocą rózgi, dodać do suchych składników i wyrobić ciasto.
- Stolnicę posypać pozostała mąką położyć na niej ciasto i rozwałkować na 5 mm. Wykroić szklanka ciastka.
- Patelnię posmarować odrobina tłuszczu i rozgrzać. Układać na niej ciasteczka i smażyć ok. 5 minut z każdej strony.
W formie: Płatki owsiane