Święcelnik - śląski chleb nadziewany wędzonką: przepis nie tylko na Wielkanoc
2023-04-07
14:17
Święcelnik to wielkanocna potrawa, rodem ze Śląska. Jak sama nazwa wskazuje, że to specjalne ciasto wkładane do kosza ze święconką. Ciasto chlebowe nadziewa się pokrojoną wędzonką, kiełbasą lub frankfuterkami.
i
łatwy
60 min
4
Regionalne potrawy zazwyczaj stanowią wielki hit na świątecznych stołach, bo przygotowuje się jej najczęściej tylko raz w roku, na konkretną okazję. Polecamy kultywowanie tradycji kulinarnej i przygotowywanie ich - bo to jest ważny element naszej tożsamości kulturowej. A poza tym większość tych specjałów to dania kuchni prostej, niedrogiej, choć odświętnej. Czasem wymagają co prawda nieco więcej pracy, ale dla przyjemności można się zaangażować mocniej.
SKŁADNIKI
- 1 kg wieprzowej wędzonki od szynki z tłuszczem
- 1 kg mąki pszennej
- 200 g masła
- 80 g cukru
- 0,5 l mleka
- 4 jajka
- 20 g drożdży
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże pokruszyć i dodać do ciepłego mleka. Wymieszać z odrobiną cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
- Do mąki wlać mleko, dodać resztę cukru, roztrzepane jajka, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Zagniatać dodając roztopione i ostudzone masło.
- Zaczynione ciasto posypać mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
- Formę lub formy posmarować masłem.
- Wędzonkę pokroić w kostkę.
- Ciasto po wyrośnięciu przebić palcami i ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć wędliny i zwinąć w roladę.
- Ciasto przełożyć do formy. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jakiem.
- Piec przez około 60 minut w temp. 180°C.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne