Święcelnik - śląski chleb nadziewany wędzonką: przepis nie tylko na Wielkanoc

2023-04-07 14:17

Święcelnik to  wielkanocna potrawa, rodem ze Śląska. Jak sama nazwa wskazuje, że to specjalne ciasto wkładane do kosza ze święconką. Ciasto chlebowe nadziewa się pokrojoną wędzonką,  kiełbasą lub frankfuterkami. 

Święcelnik - śląski chleb nadziewany wędzonką: przepis na Wielkanoc

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock
łatwy
60 min
4

Regionalne potrawy zazwyczaj stanowią wielki hit na świątecznych stołach, bo przygotowuje się jej najczęściej tylko raz w roku, na konkretną okazję. Polecamy kultywowanie tradycji kulinarnej i przygotowywanie ich - bo to jest ważny element naszej tożsamości kulturowej. A poza tym większość tych specjałów to dania kuchni prostej, niedrogiej, choć odświętnej. Czasem wymagają co prawda nieco więcej pracy, ale dla przyjemności można się zaangażować mocniej.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wieprzowej wędzonki od szynki z tłuszczem
  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 80 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • 4 jajka
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże pokruszyć i dodać do ciepłego mleka. Wymieszać z odrobiną cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Do mąki wlać mleko, dodać resztę cukru, roztrzepane jajka, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Zagniatać dodając roztopione i ostudzone masło.
  • Zaczynione ciasto posypać mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • Formę lub formy posmarować masłem.
  • Wędzonkę pokroić w kostkę.
  • Ciasto po wyrośnięciu przebić palcami i ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć wędliny i zwinąć w roladę.
  • Ciasto przełożyć do formy. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jakiem.
  • Piec przez około 60 minut w temp. 180°C.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Redakcja
więcej...