Smażę jajka i zawijam w ten meksykański placek. To szybki przepis na energetyczne śniadanie

jajecznica w tortilli z awokado
Autor: Shutterstock Zamiast chleba jajecznicę podaj z awokado i tymi meksykańskimi plackami.
łatwy
15 min
2

Jajecznica to najpopularniejsza forma podania jajek na śniadanie. Jednak zamiast smażyć jajka na patelni i jeść je z pieczywem, warto sprawdzić ten przepis. Jajecznica zawinięta w tortillę z dodatkiem awokado to prosty przepis na oryginalne i energetyczne śniadanie. Zobaczcie, jak zrobię jajecznicę w tortilli, która zachwyci wyglądem i smakiem.

Czy tortilla z jajkiem jest zdrowa?

Składniki, które wykorzystuje się do przyrządzenia tego pysznego dania na śniadanie, są zdrowe i bogate w substancje odżywcze. Tortilla i jajka wraz z awokado tworzą nie tylko smaczny, ale i pełen zdrowia posiłek.

Tortilla jest dobrym źródłem węglowodanów, które zapewniają energię do działania. Warto wybrać tortillę pełnoziarnistą. Jest zdrowsza i bogatsza w składniki odżywcze. Z kolei jajka to skarbnica dobrze przyswajalnego białka. Zawierają witaminę A i C. Pozytywnie wpływają na stan skóry i wzrok, a także wzmacniają układ odpornościowy. Awokado jest źródłem wielu witamin i minerałów oraz zdrowych tłuszczy. Działa przeciwzapalnie i usprawnia pracę układu pokarmowego.

Tortilla z jajecznicą – składniki

Aby przyrządzić sycące śniadanie na ciepło, które doda energii i zapewni dobry humor, potrzebne są proste i łatwo dostępne produkty. Na liście składników znalazły się więc tortille, jajka, boczek wędzony, awokado, szczypior i przyprawy. Przyjemnym dodatkiem, który podkręca smak dania jest starty włoski ser mozzarella.

Jak zrobić tortillę z jajecznicą?

Przepis na pyszną i sycącą tortillę wypełnioną jajecznicą jest prosty i szybki. Przygotowanie nie wymaga ani skomplikowanych czynności, ani długich godzin w kuchni. To tylko kilka banalnie łatwych kroków i nie więcej niż kwadrans.

Jak zrobić tortillę z jajkiem i awokado? Odpowiedź na to pytanie jest tak prosta jak ten przepis. Zobaczcie, jak zrobić to energetyczne śniadanie.

  • 1. krok – pokrojenie awokado i skropienie go sokiem z cytryny
  • 2. krok – roztrzepanie jajek
  • 3. krok – podsmażenie boczku i dodanie jajek
  • 4. krok – nałożenie jajecznicy na tortillę i dodanie pozostałych składników

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 2 tortille
  • 1 awokado
  • 50 g startej mozzarelli
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado przekroić na pół, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
  • Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Boczek pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej patelni, aż tłuszcz się wytopi.
  • Dodać jajka, wymieszać i smażyć do ulubionej konsystencji, cały czas mieszając.
  • Na tortille wyłożyć porcje usmażonej jajecznicy. Posypać awokado, szczypiorkiem i startą mozzarellą.
  • Podawać na śniadanie ze świeżymi warzywami, sosem jogurtowym z ziołami lub ketchupem.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej