Siemianka przepis: co jeść zamiast owsianki na śniadanie
Na dobry początek dnia – siemię lniane. Zmielone ziarna lnu możemy dodawać do jogurtów, koktajli albo zrobić na ich bazie zdrową siemiankę na śniadanie. W niewielkich nasionach lnu zamknięte jest całe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów ALA obniżających cholesterol, lignanów usprawniających pracę jelit, mających działanie przeciwnowotworowe, wspomagających pracę serca.
Przygotowanie siemianki z urządzeniem Thermomix
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić 2 s/obr. 6. Orzechy przesypać do osobnego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego wsypać siemię, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Dodać otręby owsiane, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wodę, gotować 8 min/100°C/obr. 2.
Siemiankę rozlać do dwóch miseczek, oprószyć cynamonem, udekorować malinami, jeżynami, wiórkami kokosowymi i rozdrobnionymi wcześniej orzechami.
Siemiankę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 30 g orzechów włoskich, łuskanych
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g otrębów owsianych
- 25 g wiórków kokosowych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 250 g mleczka kokosowego
- 250 g wody
- 2 szczypty cynamonu, do dekoracji
- 100 g malin, do dekoracji
- 60 g jeżyn, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy rozgnieść i przenieść do innego naczynia.
- Siemię lniane zmielić i przesypać do garnka. Dodać otręby owsiane, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wodę, gotować przez ok 10. mint.
- Siemiankę rozlać do dwóch miseczek, oprószyć cynamonem, udekorować malinami, jeżynami, wiórkami kokosowymi i rozdrobnionymi wcześniej orzechami.
- Siemiankę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.