Serbska jajecznica - jajka smażone z warzywami i kiełbasąTaka

2021-03-29
Serbska jajecznica
Autor: Shutterstock Serbska jajecznica to bardzo sycące danie.
łatwy
20 min
4

Proponujemy jajecznicę w serbskim stylu - bardzo pożywną i sycącą. Takie danie może stanowić nie tylko śniadanie czy kolację, ale zastąpi również w razie potrzeby danie główne. Serbska jajecznica jest smaczna i szybka w przygotowaniu, a zaspokaja głód na bardzo długo.

SKŁADNIKI

  • 2 półsuche kiełbaski
  • 3 pomidory
  • 3 słodkie papryki
  • kilka cieniutkich plastrów boczku
  • 8 jaj
  • szczypiorek
  • sól
  • papryka w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek stopić na głębokiej patelni, tak aby stał się przezroczysty, dodać pokrajane w plastry kiełbaski i przysmażyć na mocnym ogniu.
  • Dodać pokrojone w duże plastry pomidory, a gdy się podsmażą wbić jajka, smażyć aż będą na wpół ścięte.
  • Jajka przykryć warstwą drobno pokrojonej papryki i szczypiorkiem, przyprawić. Wstawić na kilka minut do piekarnika.
  • Podawać z razowym chlebem.