Rogaliki z makiem - chrupiąc i pachnące pieczywo na śniadanie lub kolację

2021-03-29
Rogaliki z makiem
Autor: Shutterstock Rogaliki z makiem to najlepsze pieczywo do słodkiego śniadania.
łatwy
35 min
4

Własnoręcznie upieczone pieczywo to gwarancja, że w naszym chlebie, bułce czy rogaliku nie będzie sztucznych barwników, konserwantów ani polepszaczy smaku. Wystarczy odrobina cierpliwości czasu, by z naszych rąk wyszło pieczywo, które będzie tak smaczne, że zniknie w mgnieniu oka.

SKŁADNIKI

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
  • mak lub sezam do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.  Drożdże świeże rozetrzyj z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstaw do wyrośnięcia (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką).
  • Roztrzep jajka, dodaj sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsyp mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione, ale już wystudzone masło. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  • Po wyrobieniu na sprężystą masę przykryj ręczniczkiem i pozostaw w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu). Rozwałkuj ciasto i wytnij 12 trójkątów. Zwiń je jak naleśniki.
  • Rogaliki ułóż na blaszce, odstaw aż do czasu, gdy podwoją objętość. Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem.  Rogaliki piecz w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut.