Rogaliki z makiem - chrupiąc i pachnące pieczywo na śniadanie lub kolację
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Własnoręcznie upieczone pieczywo to gwarancja, że w naszym chlebie, bułce czy rogaliku nie będzie sztucznych barwników, konserwantów ani polepszaczy smaku. Wystarczy odrobina cierpliwości czasu, by z naszych rąk wyszło pieczywo, które będzie tak smaczne, że zniknie w mgnieniu oka.
SKŁADNIKI
- 600 g mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1,5 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka letniego mleka
- 60 g roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
- mak lub sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Drożdże świeże rozetrzyj z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstaw do wyrośnięcia (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką).
- Roztrzep jajka, dodaj sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsyp mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione, ale już wystudzone masło. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Po wyrobieniu na sprężystą masę przykryj ręczniczkiem i pozostaw w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu). Rozwałkuj ciasto i wytnij 12 trójkątów. Zwiń je jak naleśniki.
- Rogaliki ułóż na blaszce, odstaw aż do czasu, gdy podwoją objętość. Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Rogaliki piecz w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut.