Robię to śniadanie zawsze kiedy brakuje mi czasu. Wystarczy kilka składników

Robię to śniadanie zawsze kiedy brakuje mi czasu. Wystarczy kilka składników
Autor: Shutterstock.com Robię to śniadanie zawsze kiedy brakuje mi czasu. Wystarczy kilka składników
łatwy
5 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszny i prosty sposób na ciekawe śniadanie. Nie będziesz mógł się oprzeć niesamowitemu aromatowi tych pomidorków z ziołami na toście. Będą gotowe w niecałe 20 minut. To sposób na wspaniałe śniadanie, które zasmakuje całej rodzinie.

Prosty sposób na smaczne śniadanie. Wystarczy kilka składników

Tost z zapiekanymi pomidorkami to idealny sposób na pożywne śniadanie. Nie tylko wspaniale smakuje, ale jest również niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować pożywne śniadanie dla całej rodziny. Ten przepis warto wypróbować, ponieważ kiedy już raz go zrobimy to nie będzie odwrotu. Rodzina będzie pytała o takie śniadanie każdego dnia.

Jak przygotować pożywne śniadanie? Pieczone pomidorki na toście

Do jego przygotowania wystarczy pokroić pomidory na pół i upiec je w mieszance ziół, pieprzu i szczypiorku. Jeśli mamy taką ochotę możemy również dodać do nić odrobinę czosnku i oliwy z oliwek.

Następnie posypujemy nasze pomidorki bułką tartą i serem, a później zapiekamy przez kolejne kilka minut. W tym czasie szykujemy nasze tosty. Chleb można zgrillować w tosterze, w piekarniku lub na patelni - możemy wybrać preferowaną metodę. Ostatnim krokiem jest ułożenie pomidorków na tostach i posypanie odrobiną czarnego pieprzu. I gotowe, pyszne i pożywne śniadanie można już pałaszować. A to wszystko w niecałe 20 minut.

SKŁADNIKI

  • 8 pomidorów 
  • 125 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół
  • szczypiorek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • parmezan
  • 4 kromki chleba
  • szczypta czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  • Pomidory i pomidorki koktajlowe przecinamy na pół.
  • Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przeciętą stroną do góry.
  • Posypujemy ziołami, szczypiorkiem i pieprzem.
  • Pieczemy około 10 minut.
  • Posypujemy bułką tartą i startym serem.
  • Zapiekamy 5 minut.
  • Chleb podpiekamy na chrupko.
  • Pomidorki rozkładamy na chlebie i posypujemy odrobiną pieprzu.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej