Robię ten chleb, kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Pyszny, prosty i szybki

Robię ten chleb, kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Pyszny, prosty i szybki
Autor: Shutterstock.com Robię ten chleb, kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Pyszny, prosty i szybki
łatwy
15 min
24

Dieta wegetariańska

Pyszny, aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Chleb z cukinii to świetny sposób na proste i ciekawe śniadanie. Wystarczy kilka składników, by przygotować ten wilgotny i smaczny bochenek, który rozkocha w sobie każdego, kto choć raz go spróbuje.

Dzień zacznij od chleba z cukinii. Wystarczy tylko kilka składników

Pyszny, wilgotny i słodki - chleb z cukinii to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Przygotowanie tego bochenka jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności ani sprzętu. Nie da się już prościej niż ten przepis.

Co warto wiedzieć, nie ma konieczności obierania cukinii do tego przepisu. Skórkę tego warzywa jest bardzo cienka, dzięki czemu nie wpływa specjalnie ani na smak, ani na teksturę, dzięki czemu możemy oszczędzić sobie nieco pracy.

Zamroź i modyfikuj. Ten przepis pozwala na wiele

Warto wiedzieć, że tak przygotowany chleb z cukinii można łatwo mrozić, dzięki czemu warto przygotowywać go w większej ilości i wyciągać zawsze kiedy mamy na niego ochotę. Sam w sobie chlebek można trzymać w lodówce nawet kilka dni, a wciąż pozostaje pyszny i świeży.

Przygotowanie tego bochenka jest nie tylko proste, ale również szybkie. Można również łatwo ten przepis modyfikować. Świetnie komponować się będą na przykład kawałki czekolady, żurawiny czy borówki. To idealny sposób na dobry początek dnia z odrobiną słodyczy, która czasami każdemu z nas jest potrzebna.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka doli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 cukinie
  • 150 g orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • W misce mieszamy mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon.
  • W osobnej misce ubijamy olej, jajka, cukier i wanilię.
  • Cały czas mieszając dodajemy suche składniki do mokrych.
  • Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Orzechy siekamy.
  • Dodajemy cukinię i orzechy do mieszanki i dokładnie mieszamy.
  • Ciasto przelewamy do foremek (w zależności od wielkości keksówki, może się okazać, że ciasta wystarczy na dwie porcje).
  • Pieczemy około 50 minut.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej