Pyszny, wegański i bezglutenowy. Ten omlet będzie królować na stołach

Pyszny, wegański i bezglutenowy. Ten omlet będzie królować na stołach
Autor: Shutterstock.com Pyszny, wegański i bezglutenowy. Ten omlet będzie królować na stołach
łatwy
5 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Klasyka w wegańskim wydaniu. Przepyszny omlet, który jest bogaty w białko i pozbawiony glutenu sprawdzi się idealnie na śniadanie. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym posiłkiem, a jego przygotowanie nikomu nie powinno sprawić problemu.

Wegański omlet. To prostsze niż może się wydawać

Wegański omlet to wspaniały pomysł na wegańskie śniadanie. Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności, a wychodzi przepyszny za każdym razem. Wystarczy dosłownie kilka kroków, by przygotować ten posiłek.

Nasz omlet jest prosty w przygotowaniu, a jego postawą jest mąka z ciecierzycy. Możemy bez problemu kupić ją w sklepach czy online, ale również przygotować ją samodzielnie tak jak w tym przepisie. Mąka z ciecierzycy jest bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Stanowi więc perfekcyjny dodatek do zdrowej diety, w szczególności u osób z nietolerancją glutenu, wegetarian i wegan.

Jest to prosta do przygotowania alternatywa dla zwykłego omletu, która świetnie będzie smakować. Możemy do niej dodać najróżniejsze dodatki, od pomidorów zaczynając poprzez cebulę, paprykę i pieczarki, a na szpinaku kończąc. Wszystkie warzywa będą tu świetnie pasować.

Możemy również poeksperymentować z ziołami. Bazylia, oregano czy tymianek świetnie będą pasowały do naszego śniadaniowego dania.

SKŁADNIKI

  • 60 g suchej cieciorki
  • szczypta soli
  • 75 ml wodu
  • 1 łyżeczka wegańskiego sera
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • opcjonalnie ulubione warzywa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cieciorkę wrzucamy do blendera i mielimy na bardzo drobny proszek.
  • Przesiewamy dwukrotnie, by pozbyć się wszelkich grudek i zanieczyszczeń.
  • 30 g mąki z cieciorki mieszamy z serem wegańskim i solą.
  • Stopniowo dodajemy wodę, cały czas mieszając.
  • Dodajemy ulubione warzywa.
  • Rozgrzewamy oliwę z oliwek i wylewamy naszą mieszankę.
  • Smażymy około 5 minut.
  • Jeśli chcemy możemy obrócić omlet, choć nie ma takiej potrzeby.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej