Omlet z szynką i szczypiorkiem. Klasyczny pomysł na pożywne śniadanie

2024-09-19
miesięcznik Zdrowie
Omlet z szynką i szczypiorem
Autor: Shutteratock Omlet z szynką i szczypiorem zapewni mnóstwo energii na cały dzień
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Warto zacząć dzień od solidnej dawki energii! Omlet z szynką i szczypiorkiem to pożywne i sycące śniadanie, idealne rozpoczęcie porannej aktywności. Oto prosty przepis – wypróbujcie go już dziś!

Zalety omletu na śniadanie

Poznaj zalety rozpoczynania dnia od zjedzenia omletu na śniadanie:

  • Bogactwo białka: jajka dostarczają pełnowartościowego białka, które zapewnia uczucie sytości na długo.
  • Łatwość przygotowania: omlet jest szybki i prosty do zrobienia, idealny na poranny posiłek.
  • Wszechstronność: można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione warzywa, zioła, ser czy szynkę.
  • Źródło energii: omlet dostarcza niezbędnej energii na dobry start dnia dzięki zawartości zdrowych tłuszczy i białka.
  • Lekkość: jest lekkostrawny, a jednocześnie sycący, co sprawia, że to doskonały wybór na poranny posiłek.
  • Wartości odżywcze: omlet dostarcza witamin A, D i B12 oraz minerałów takich jak żelazo, selen i fosfor.

Galeria: Omlet na słono - 9 przepisów na znakomite wytrawne omlety

SKŁADNIKI

  • 5 dag szynki drobiowej
  • 4 jajka
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę pokrój w kostkę, przesmaż na łyżce masła. Cebule dymki oczyść, pokrój razem ze szczypiorem.
  • Jajka wbij do miski, dodaj po szczypcie soli i pieprzu, ubij trzepaczką.
  • Dodaj wystudzoną szynkę, cebulę i szczypior, wymieszaj.
  • Na patelnię wlej masę jajeczną, lekko poruszaj patelnią, łopatką podważaj brzeg omletu, by masa spływała do środka.
  • Gdy spód będzie ścięty i przyrumieniony, omlet jest gotowy.
  • Przełóż na talerz, złóż na pół. Podawaj np. z pomidorami.
Jajka – zdrowie w skorupce
miesięcznik Zdrowie