Omlet z szynką i szczypiorkiem. Klasyczny pomysł na pożywne śniadanie
2024-09-19
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Warto zacząć dzień od solidnej dawki energii! Omlet z szynką i szczypiorkiem to pożywne i sycące śniadanie, idealne rozpoczęcie porannej aktywności. Oto prosty przepis – wypróbujcie go już dziś!
Zalety omletu na śniadanie
Poznaj zalety rozpoczynania dnia od zjedzenia omletu na śniadanie:
- Bogactwo białka: jajka dostarczają pełnowartościowego białka, które zapewnia uczucie sytości na długo.
- Łatwość przygotowania: omlet jest szybki i prosty do zrobienia, idealny na poranny posiłek.
- Wszechstronność: można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione warzywa, zioła, ser czy szynkę.
- Źródło energii: omlet dostarcza niezbędnej energii na dobry start dnia dzięki zawartości zdrowych tłuszczy i białka.
- Lekkość: jest lekkostrawny, a jednocześnie sycący, co sprawia, że to doskonały wybór na poranny posiłek.
- Wartości odżywcze: omlet dostarcza witamin A, D i B12 oraz minerałów takich jak żelazo, selen i fosfor.
Galeria: Omlet na słono - 9 przepisów na znakomite wytrawne omlety
SKŁADNIKI
- 5 dag szynki drobiowej
- 4 jajka
- 2 cebule dymki ze szczypiorem
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę pokrój w kostkę, przesmaż na łyżce masła. Cebule dymki oczyść, pokrój razem ze szczypiorem.
- Jajka wbij do miski, dodaj po szczypcie soli i pieprzu, ubij trzepaczką.
- Dodaj wystudzoną szynkę, cebulę i szczypior, wymieszaj.
- Na patelnię wlej masę jajeczną, lekko poruszaj patelnią, łopatką podważaj brzeg omletu, by masa spływała do środka.
- Gdy spód będzie ścięty i przyrumieniony, omlet jest gotowy.
- Przełóż na talerz, złóż na pół. Podawaj np. z pomidorami.
Jajka – zdrowie w skorupce