Pyszne i prawie bez kalorii. Dietetyczne tosty bez chleba podbijają internet

tosty bez chleba
Autor: Shutterstock Bez mąki pszennej, a pyszne i puszyste. Takie są doskonałe tosty bez chleba.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Przepis na tosty bez chleba właśnie podbija polski internet. Tosty, w których składzie nie ma mąki pszennej, są pyszne, pełne smakowitych dodatków i bardzo łatwe do samodzielnego przygotowania w domu. Mają nie tylko wyborny smak, ale są też niskokaloryczne. Zobaczcie, jak zrobić pyszne i lekkie jak chmurka tosty bez chleba, które przyrządza się w 5 minut.

Z czego zrobić tosty bez chleba?

W tym łatwym i szybkim przepisie na dietetyczne tosty bez węglowodanów wykorzystuje się proste i niedrogie składniki. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Na liście składników na próżno szukać mąki pszennej. Zamiast niej wykorzystuje się produkt, który zwykle jada się jako dodatek do tostów. Głównym składnikiem jest serek wiejski. Ostatnio stał się wyjątkowo popularny i w sieci pojawiło się mnóstwo przepisów z serkiem wiejskim w roli głównej.

Co więc jest potrzebne, aby upiec domowe tosty bez chleba? Na liście składników znalazło się pięć prostych składników oraz dwie najpopularniejsze na świecie przyprawy, które zawsze są w domu.

  • serek wiejski
  • ser żółty
  • wędlina
  • jajka
  • szczypiorek
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić tosty bez chleba?

Przepis na pyszne domowe tosty z serka wiejskiego jest bardzo łatwy. Przygotowanie tostów jest też ekspresowe. Zrobienie masy z serka wiejskiego, jajek i dodatków nie powinno zająć więcej niż 5 minut. Tyle samo trwa pieczenie tostów w opiekaczu lub gofrownicy.

Jak więc upiec pyszne tosty bez chleba, w których głównym składnikiem jest serek wiejski? Przepis składa się z kilku bardzo prostych kroków.

  • 1. krok – wymieszanie serka wiejskiego z jajkami i przyprawami
  • 2. krok – wymieszanie masy jajecznej z dodatkami
  • 3. krok – upieczenie tostów bez chleba w opiekaczu lub gofrownicy

Jak podawać tosty bez chleba?

Wyjątkowo smaczne i pełne ciekawych dodatków tosty z serka wiejskiego są uniwersalne i można je wcinać przez cały dzień. Świetnie smakują i na ciepło, i na zimno. Tosty bez chleba sprawdzą się na ciepłe śniadanie. Idealnie smakują jako przekąska między posiłkami i można je przygotować na lekką kolację. Tosty z serka wiejskiego to również pomysł na smaczne małe danie na imprezę.

Tosty bez chleba świetnie smakują same, ale warto podać do nich różne dodatki. Najlepsze są domowe sosy i dipy. Smak tostów podkręci ketchup, musztarda czy majonez. Dobrze smakują ze świeżymi warzywami i jogurtem naturalnym.

SKŁADNIKI

  • 100 g serka wiejskiego
  • 50 g startego żółtego sera
  • 3 plasterki ulubionej wędliny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serek wiejski przełożyć do miski. Wbić jajka i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Dodać starty żółty ser, pokrojoną w drobną kostkę wędlinę i szczypiorek. Dokładnie wymieszać.
  • Rozgrzać opiekacz lub gofrownicę. Nałożyć porcje ciasta i piec kilka minut, aż tosty zaczną się rumienić.
  • Podawać na ciepło na śniadanie lub jako przekąskę z ulubionymi sosami.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
więcej