Przepyszny owsiany omlet z jabłkiem - idealny na śniadanie lub podwieczorek
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Omlet to pyszne danie niesłychanie łatwe do przygotowania. Można też wzbogacić je o witaminy i zdrowy błonnik - dodając do niego płatki owsiane i jabłko.
SKŁADNIKI
- 1 duże jajko
- 1 łyżka płatków owsianych
- ½ szklanki wody
- 1 małe jabłko lub połowa średniego
- 1 kopiata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane ugotować na gęsto w ½ szklanki wody i przestudzić.
- Oddzielić białko od żółtka. Żółtko wymieszać z cukrem, cynamonem, szczyptą soli, łyżką mleka i z przesianą mąką. Dodać jabłko i ponownie wymieszać.
- W osobnym naczyniu ubić białko na sztywno, a następnie dodać do reszty i delikatnie, dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wlać ciasto, zmniejszyć płomień na bardzo mały, a patelnię przykryć pokrywką. Smażyć, aż omlet od spodu nabierze brązowego koloru i będzie się dało go przewrócić. Najlepiej użyć do tego pokrywki, gdyż omlet jest bardzo delikatny.
- Po przewróceniu na drugą stronę można dodać jeszcze odrobinę oleju i smażyć chwilę pod przykryciem, po czym dosmażyć jeszcze chwilę bez przykrycia. Podawać z cukrem, jogurtem albo innymi ulubionymi dodatkami.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!