Przepyszny owsiany omlet z jabłkiem - idealny na śniadanie lub podwieczorek

Przepyszny owsiany omlet z jabłkiem - idealny na śniadanie lub podwieczorek
Autor: Shutterstock Omlet z dodatkiem płatków owsianych  i jabłka nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także dostarcza sporą porcję zdrowego błonnika
łatwy
10 min
4

Omlet to pyszne danie niesłychanie łatwe do przygotowania. Można też wzbogacić je o witaminy i zdrowy  błonnik - dodając do niego płatki owsiane i jabłko.

SKŁADNIKI

  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • ½ szklanki wody
  • 1 małe jabłko lub połowa średniego
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane ugotować na gęsto w ½ szklanki wody i przestudzić.
  • Oddzielić białko od żółtka. Żółtko wymieszać z cukrem, cynamonem, szczyptą soli, łyżką mleka i z przesianą mąką. Dodać jabłko i ponownie wymieszać.
  • W osobnym naczyniu ubić białko na sztywno, a następnie dodać do reszty i delikatnie, dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wlać ciasto, zmniejszyć płomień na bardzo mały, a patelnię przykryć pokrywką. Smażyć, aż omlet od spodu nabierze brązowego koloru i będzie się dało go przewrócić. Najlepiej użyć do tego pokrywki, gdyż omlet jest bardzo delikatny.
  • Po przewróceniu na drugą stronę można dodać jeszcze odrobinę oleju i smażyć chwilę pod przykryciem, po czym dosmażyć jeszcze chwilę bez przykrycia. Podawać z cukrem, jogurtem albo innymi ulubionymi dodatkami.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!