Półsłodki chlebek z dodatkiem coli. Pomysłowy przepis na puszyste domowe pieczywo

Półsłodki chlebek z colą
Autor: Shuttertock Półsłodki chlebek z kola to idealny dodatek do szklanki ciepłego mleka.
łatwy
40 min
6

Pomysł na dodanie do ciasta drożdżowego odrobiny (no może trochę więcej) coli spodobał mi się od razu. Oczami wyobraźni widziałam jak buzujący napój spulchnia ciasto na domowy wypiek. Szybko wypróbowałam recepturę i okazała się warta uwagi. Chałeczka wychodzi puszysta i mięciutka.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 szklanka napoju gazowanego typu cola
  • 1,5 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • (opcjonalnie) ziarna sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier oraz drożdże i wymieszać.
  • Dodać cole i olej, wymieszać ciasto łyżką, a następnie ręcznie wyrabiać w misce do połącznie składników.
  • Gdy ciasto zrobi się jednolite przełożyć je na blat i zagniatać aż będzie elastyczne i lekko lśniące.
  • Uformować kulę, włożyć ją do posmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równie części i uformować kule.
  • Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladkę.
  • Brzeg dokładnie skleić z ciastem, delikatnie rozciągnąć i przewałkować kilka razy po blacie.
  • Z trzech wałeczków zapleść warkocz. Uformowaną chałkę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
  • Przykryć czystą ściereczka i odstawić na 10 minut.
  • Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i ewentualnie posypać sezamem.
  • Włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 40 minut. Wystudzić na kratce.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego

Galeria: Domowe pieczywo: 7 najlepszych przepisów na chleb i bułki wprost z piekarnika

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej