Pieczona owsianka z mikrofali: łatwy przepis na przebój TikTok

Pieczona owsianka z mikrofali: łatwy przepis na przebój TikTok
Autor: Shutterstock Pieczona owsianka z mikrofali z malinami udekorowana cukrem pudrem i świeżymi owocami
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pieczona owsianka z mikrofali to zdrowe i tak łatwe w przygotowaniu śniadanie. Płatki owsiane sycą długo. Powoli uwalniają cukier. Słodziwem tej owsianki jest banan i trochę miodu. Oto łatwy przepis na przebój TikToka!

Smak i wartość odżywcza pieczonej owsianki

  • Pewnie zastanawiasz się, czego możesz się spodziewać? Owsianka upieczona według tego przepisu ma konsystencję podobną do puddingu z czerstwego chleba. Bardziej gęsta od gotowanej owsianki, ale nie tak zwarta jak ciasto.
  • Pieczona owsianka nie jest przesadnie słodka. Jeśli wolisz, możesz całkowicie pominąć cukier. Możesz również polać upieczoną owsiankę odrobiną miodu lub syropu klonowego.
  • Chociaż to przepis idealny na śniadanie, z mieszanką węglowodanów / tłuszczów / białka, dobrze sprawdzi się jako przekąska po treningu, trudnym dniu, czy jako jeden z posiłków dobrze zbilansowanej diety.
  • Przepis jest bezglutenowy, wegański, bardzo roślinny, bez jajek, bez nabiału oraz o wysokiej zawartości białka i błonnika.

SKŁADNIKI

  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu
  • 2/3 szklanki mleka lub napoju z migdałów, soi, owsa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 łyżka malin świeżych lub mrożonych lub 2 łyżeczki posiekanej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do misy blendera (kielicha miksera) dodać płatki owsiane, kawałki obranego banana, miód, proszek do pieczenia, sól i wlać mleko.
  • Wszystko razem zmiksować na jednorodną, płynną masę.
  • Masę przelać do żaroodpornego naczynia.
  • Wierzch posypać malinami lub czekoladą
  • Wstawić do mikrofalówki. Zapiekać 3 minuty na najwyższej mocy.
  • Można zrobić kilka na zapas. Przechować w lodówce do 3 dni. Podgrzewać w miarę potrzeby.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej