Pieczona owsianka z daktylami. Energetyczne śniadanie na ciepło

pieczona owsianka z daktylami
Autor: Shutterstock Pyszna i zdrowa pieczona owsianka z daktylami jest gotowa w 30 minut.
łatwy
30 min
2

Dieta wegetariańska

Jak dobrze rozpocząć dzień? Najlepszym sposobem jest pyszna i zdrowa owsianka, która dostarczy energii i cennych składników odżywczych. Taka właśnie jest ta pieczona owsianka z daktylami i orzechami. To pomysł na smakowite i energetyczne śniadanie. Przepis nie jest skomplikowany, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Oto łatwy przepis na pieczoną owsiankę z daktylami.

Jak zrobić pieczoną owsiankę?

Płatki owsiane miesza się z suszonymi daktylami, rodzynkami i migdałami oraz pokrojonym w kostkę jabłkiem. Dodaje się cukier trzcinowy i cukier z prawdziwą wanilią oraz aromatyczne korzenne przyprawy. Następnie wlewa się mleko, miesza i przekłada do formy do zapiekania. Owsiankę piecze się przez pół godziny w temperaturze 180 stopni C. Gotową owsiankę podaje się z orzechami pekan oraz mlekiem lub jogurtem.

Przepis na pieczoną owsiankę

  • To łatwy przepis na pyszne i zdrowe śniadanie na ciepło. Kilka prostych kroków i energetyczny posiłek jest gotowy.
  • Przygotowanie owsianki zajmuje kilka minut. Trzeba jedynie poczekać, aż się upiecze.
  • Lista składników może wydać się długa, ale wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.
  • Do owsianki dodaje się mleko. Zamiast krowiego sprawdzi się roślinne jak sojowe czy kokosowe, które doda przyjemnego smaku i aromatu.
  • Najlepsze będą płatki owsiane górskie.
  • Owsiankę można zrobić nawet dzień wcześniej. Wystarczy wymieszać suche składniki, a następnego dnia rano wlać mleko i upiec.
  • Zamiast jabłka można dodać gruszkę, plasterki banana, truskawki lub śliwki.
  • Zapiekane płatki owsiane to nie tylko pomysł na ciepłe śniadanie. Przyrządzone według tego przepisu mogą być zdrową przekąską w ciągu dnia.
  • Owsiankę można upiec w jednej większej formie lub w mniejszych żaroodpornych naczynkach.

SKŁADNIKI

  • 500 ml mleka
  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 100 g suszonych daktyli
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki orzechów pekan
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać płatki owsiane, cukier trzcinowy, cukier z prawdziwą wanilią, rodzynki, migdały, pekany i daktyle i pokrojone w kostkę jabłko. Dodać cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową i imbir. Dokładnie wymieszać.
  • Wlać mleko, wymieszać i przełożyć do jednej większej lub kilku mniejszych foremek do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Podawać na ciepło na śniadanie lub jako zdrową przekąskę w ciągu dnia.
W formie: Płatki owsiane
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej