Pieczona owsianka z daktylami. Energetyczne śniadanie na ciepło
Dieta wegetariańska
Jak dobrze rozpocząć dzień? Najlepszym sposobem jest pyszna i zdrowa owsianka, która dostarczy energii i cennych składników odżywczych. Taka właśnie jest ta pieczona owsianka z daktylami i orzechami. To pomysł na smakowite i energetyczne śniadanie. Przepis nie jest skomplikowany, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Oto łatwy przepis na pieczoną owsiankę z daktylami.
Jak zrobić pieczoną owsiankę?
Płatki owsiane miesza się z suszonymi daktylami, rodzynkami i migdałami oraz pokrojonym w kostkę jabłkiem. Dodaje się cukier trzcinowy i cukier z prawdziwą wanilią oraz aromatyczne korzenne przyprawy. Następnie wlewa się mleko, miesza i przekłada do formy do zapiekania. Owsiankę piecze się przez pół godziny w temperaturze 180 stopni C. Gotową owsiankę podaje się z orzechami pekan oraz mlekiem lub jogurtem.
Przepis na pieczoną owsiankę
- To łatwy przepis na pyszne i zdrowe śniadanie na ciepło. Kilka prostych kroków i energetyczny posiłek jest gotowy.
- Przygotowanie owsianki zajmuje kilka minut. Trzeba jedynie poczekać, aż się upiecze.
- Lista składników może wydać się długa, ale wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.
- Do owsianki dodaje się mleko. Zamiast krowiego sprawdzi się roślinne jak sojowe czy kokosowe, które doda przyjemnego smaku i aromatu.
- Najlepsze będą płatki owsiane górskie.
- Owsiankę można zrobić nawet dzień wcześniej. Wystarczy wymieszać suche składniki, a następnego dnia rano wlać mleko i upiec.
- Zamiast jabłka można dodać gruszkę, plasterki banana, truskawki lub śliwki.
- Zapiekane płatki owsiane to nie tylko pomysł na ciepłe śniadanie. Przyrządzone według tego przepisu mogą być zdrową przekąską w ciągu dnia.
- Owsiankę można upiec w jednej większej formie lub w mniejszych żaroodpornych naczynkach.
SKŁADNIKI
- 500 ml mleka
- 150 g płatków owsianych górskich
- 100 g suszonych daktyli
- 1 jabłko
- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki orzechów pekan
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać płatki owsiane, cukier trzcinowy, cukier z prawdziwą wanilią, rodzynki, migdały, pekany i daktyle i pokrojone w kostkę jabłko. Dodać cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową i imbir. Dokładnie wymieszać.
- Wlać mleko, wymieszać i przełożyć do jednej większej lub kilku mniejszych foremek do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Podawać na ciepło na śniadanie lub jako zdrową przekąskę w ciągu dnia.