Pancakes: przepis na placuszki z syropem klonowym
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Pancakes, pankejki albo po prostu placuszki - to puszysty amerykański przysmak, który błyskawicznie można zrobić na śniadanie. Tradycyjnie placuszki polewa się syropem klonowym. Sprawdź, jak je zrobić - podajemy łatwy przepis na pancakes.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml maślanki
- sól
- 100 ml wody
- ok. 50 g masła do smażenia
- 4 jajka
- syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy szczyptę soli.
- W oddzielnym naczyniu mieszamy mikserem maślankę i wodę. Następnie powoli wlewamy do miski z mąką.
- Wszystko cały czas należy mieszać i dodawać jajka. Po dokładnym wymieszaniu powinna powstać gładka masa.
- Następnie na patelni rozpuścić trochę masła. Nalewamy na nią 1 do 2 łyżek gotowej masy na jeden placuszek.
- Placuszki smażyć po ok. 1-2 minutach z każdej strony, aż będą złotożółte i chrupkie.
- Podawać z odrobiną masła i polane syropem klonowym.