Paella w śniadaniowym wydaniu. Tym daniem naje się cała rodzina

Paella w śniadaniowym wydaniu. Tym daniem naje się cała rodzina
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Hiszpańska klasyka w śniadaniowej wersji? Nie ma problemu! Aromatyczna paella śniadaniowa jest prosta w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie i idealnie sprawdzi się dla całej rodziny. To danie jest aromatyczne, sycące i wypełnione smakiem. Zaskocz nim najbliższych.

Hiszpańska klasyka w śniadaniowym wydaniu. Rodzina będzie zachwycona

Paella jest świetnie znanym hiszpańskim daniem z ryżu. Zazwyczaj podaje się ją z owocami morza, jednak można znaleźć również całą masę innych dodatków. Tym razem wypróbujemy przepyszną i sycącą paellę w wersji śniadaniowej. Jest prosta w przygotowaniu, pełna smaku i aromatów.

Wystarczy kilka składników, by przygotować śniadanie prawdziwych mistrzów. Takiego posiłku długo nikt nie zapomni. Jednym produktem, który może sprawiać problem jest tak naprawdę szafran - chorizo bowiem można już dostać w większości dużych supermarketów.

Szafran wciąż jest jednak dość ciężkodostępny, jednak można go kupić w niektórych dobrze zaopatrzonych sklepach lub w internecie. Trzeba jednak zaznaczyć, że szafran dość dużo kosztuje. Za 10 g zapłacimy około 7 złotych.

Jednak przygotowanie tego dania jest tego wart. Smakuje obłędnie i z pewnością na bardzo długi czas pozostawi nas sytymi. Jeśli więc przed nami długi dzień, to śniadanie sprawdzi się doskonale. Wystarczy kilka składników i chwila czasu, by przygotować to przepyszne danie. 

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g chorizo
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta szafranu
  • 125 ml passaty pomidorowej
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • W patelni żaroodpornej rozgrzewamy oliwę.
  • Dodajemy pokrojone chorizo, czosnek oraz cebulę i co jakiś czas mieszamy.
  • Kiedy się zarumienią, przekładamy na talerz.
  • Na tej samej patelni wylewamy passatę.
  • Zagotowujemy, dodajemy ryż, paprykę i szafran.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy chorizo, bulion i 1 szklankę wody.
  • Zagotowujemy i gotujemy około 10 minut.
  • Na ryż wbijamy jajko, przykrywamy i wrzucamy do piekarnika na około 8 minut.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej