Paella w śniadaniowym wydaniu. Tym daniem naje się cała rodzina
Hiszpańska klasyka w śniadaniowej wersji? Nie ma problemu! Aromatyczna paella śniadaniowa jest prosta w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie i idealnie sprawdzi się dla całej rodziny. To danie jest aromatyczne, sycące i wypełnione smakiem. Zaskocz nim najbliższych.
Hiszpańska klasyka w śniadaniowym wydaniu. Rodzina będzie zachwycona
Paella jest świetnie znanym hiszpańskim daniem z ryżu. Zazwyczaj podaje się ją z owocami morza, jednak można znaleźć również całą masę innych dodatków. Tym razem wypróbujemy przepyszną i sycącą paellę w wersji śniadaniowej. Jest prosta w przygotowaniu, pełna smaku i aromatów.
Wystarczy kilka składników, by przygotować śniadanie prawdziwych mistrzów. Takiego posiłku długo nikt nie zapomni. Jednym produktem, który może sprawiać problem jest tak naprawdę szafran - chorizo bowiem można już dostać w większości dużych supermarketów.
Szafran wciąż jest jednak dość ciężkodostępny, jednak można go kupić w niektórych dobrze zaopatrzonych sklepach lub w internecie. Trzeba jednak zaznaczyć, że szafran dość dużo kosztuje. Za 10 g zapłacimy około 7 złotych.
Jednak przygotowanie tego dania jest tego wart. Smakuje obłędnie i z pewnością na bardzo długi czas pozostawi nas sytymi. Jeśli więc przed nami długi dzień, to śniadanie sprawdzi się doskonale. Wystarczy kilka składników i chwila czasu, by przygotować to przepyszne danie.
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 czerwona papryka
- 100 g chorizo
- 1 szklanka ryżu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta szafranu
- 125 ml passaty pomidorowej
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 4 jajka
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- W patelni żaroodpornej rozgrzewamy oliwę.
- Dodajemy pokrojone chorizo, czosnek oraz cebulę i co jakiś czas mieszamy.
- Kiedy się zarumienią, przekładamy na talerz.
- Na tej samej patelni wylewamy passatę.
- Zagotowujemy, dodajemy ryż, paprykę i szafran.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Dodajemy chorizo, bulion i 1 szklankę wody.
- Zagotowujemy i gotujemy około 10 minut.
- Na ryż wbijamy jajko, przykrywamy i wrzucamy do piekarnika na około 8 minut.