Owsianka z piekarnika: przebojowe śniadanie na ciepło robi karierę!

2020-01-03
Owsianka z piekarnika: przebojowe śniadanie na ciepło robi karierę!
Autor: Shutterstock Zacznij dzień od zdrowego śniadania!
łatwy
15 min
4

Owsianka z piekarnika to pyszne śniadanie dla każdego. Można dodać do niej żurawinę lub suszone śliwki, zamienić orzechy włoskie innymi ulubionymi. Owsiankę można upiec wieczorem, a rano tylko odgrzać. Ta ni to zapiekanka, ni pełnoziarnisty batonik robi wielką karierę. Samo zdrowie od rana!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

12 łyżek płatków owsianych

1,5 szklanki wody

1 jajko

50 g rodzynek

30 g orzechów włoskich

0,5 łyżeczki cynamonu

3 łyżki cukru

1 jabłko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Płatki owsiane zalać 1,5 szklanki wrzątku. Odstawić na 5 minut.

Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do zaparzonej owsianki dodać starte jabłko, rodzynki, cukier i roztrzepane jajko, wszystko razem wymieszać.

Formę do zapiekania posmarować olejem, wypełnić ciastem. Wierzch posypać cynamonem i orzechami.

Piec 30 minut w temperaturze 180°C.