Owsianka z piekarnika: przebojowe śniadanie na ciepło robi karierę!
2022-04-04
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Owsianka z piekarnika to pyszne śniadanie dla każdego. Można dodać do niej żurawinę lub suszone śliwki, zamienić orzechy włoskie innymi ulubionymi. Owsiankę można upiec wieczorem, a rano tylko odgrzać. Ta ni to zapiekanka, ni pełnoziarnisty batonik robi wielką karierę. Samo zdrowie od rana!
SKŁADNIKI
- 12 łyżek płatków owsianych
- 1,5 szklanki wody
- 1 jajko
- 50 g rodzynek
- 30 g orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 1 jabłko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane zalać 1,5 szklanki wrzątku. Odstawić na 5 minut.
- Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do zaparzonej owsianki dodać starte jabłko, rodzynki, cukier i roztrzepane jajko, wszystko razem wymieszać.
- Formę do zapiekania posmarować olejem, wypełnić ciastem. Wierzch posypać cynamonem i orzechami.
- Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?