Owsianka z piekarnika: przebojowe śniadanie na ciepło robi karierę!

Owsianka z piekarnika to pyszne śniadanie dla każdego. Można dodać do niej żurawinę lub suszone śliwki, zamienić orzechy włoskie innymi ulubionymi. Owsiankę można upiec wieczorem, a rano tylko odgrzać. Ta ni to zapiekanka, ni pełnoziarnisty batonik robi wielką karierę. Samo zdrowie od rana!
12 łyżek płatków owsianych
1,5 szklanki wody
1 jajko
50 g rodzynek
30 g orzechów włoskich
0,5 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru
1 jabłko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Płatki owsiane zalać 1,5 szklanki wrzątku. Odstawić na 5 minut.
Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do zaparzonej owsianki dodać starte jabłko, rodzynki, cukier i roztrzepane jajko, wszystko razem wymieszać.
Formę do zapiekania posmarować olejem, wypełnić ciastem. Wierzch posypać cynamonem i orzechami.
Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska