Owsianka z piekarnika: przebojowe śniadanie na ciepło robi karierę!

Owsianka z piekarnika: przebojowe śniadanie na ciepło robi karierę!
Autor: Shutterstock.com Owsianka z piekarnika: przebojowe śniadanie na ciepło robi karierę!
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Owsianka z piekarnika to pyszne śniadanie dla każdego. Można dodać do niej żurawinę lub suszone śliwki, zamienić orzechy włoskie innymi ulubionymi. Owsiankę można upiec wieczorem, a rano tylko odgrzać. Ta ni to zapiekanka, ni pełnoziarnisty batonik robi wielką karierę. Samo zdrowie od rana!

SKŁADNIKI

  • 12 łyżek płatków owsianych
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 50 g rodzynek
  • 30 g orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jabłko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane zalać 1,5 szklanki wrzątku. Odstawić na 5 minut.
  • Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Do zaparzonej owsianki dodać starte jabłko, rodzynki, cukier i roztrzepane jajko, wszystko razem wymieszać.
  • Formę do zapiekania posmarować olejem, wypełnić ciastem. Wierzch posypać cynamonem i orzechami.
  • Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Zobacz GALERIĘ: Słodziaki do schrupania! Rozkoszne misie na śniadanie, obiad i kolację!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej