Omlet z marchewką i fasolką szparagową: przepis na pyszne śniadanie
2022-04-06
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Omlet z fasolką szparagową i marchewką to dobry pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. Możesz też użyć innych warzyw - swoich ulubionych lub tych, które akurat masz w lodówce. Podajemy dobry przepis na omlet z warzywami!
SKŁADNIKI
- 2 jaja
- łyżeczka oleju lub masła
- 2 łyżki wody
- 2 marchewki
- garść mrożonej fasolki szparagowej
- opcjonalnie: łyżka posiekanego koperku lub natki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę, zalej szklanką osolonego wrzątku, ugotuj. Fasolkę ugotuj osobno.
- Warzywa odcedź. Jaja umyj, osusz, wybij, roztrzep z wodą, posól.
- Na rozgrzany tłuszcz wylej masę jajeczną, przykryj patelnię i podgrzewaj, aż masa się zetnie.
- Na wierzch omletu nałóż marchewkę i fasolkę, możesz go też posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!