Omlet z kalafiora w 15 minut - przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe

Omlet z kalafiora w 15 minut - przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Autor: Shutterstock Omlet z kalafiora smakuje doskonale na ciepło i na zimno
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Omlet z kalafiora to przepyszne danie, idealne na letni obiad. Możesz je przygotować dosłownie w 15 minut i zjeść ze smakiem z dodatkiem sosu pomidorowego, sosu tzatziki czy lekkiego mięsnego gulaszu, podobnie jakbyś serwował placek węgierski. Pokochasz to danie od pierwszego zrobienia!

Omlet z kalafiora podawaj z sosem tzatziki lub pomidorowym. Możesz też usmażyć kilka mniejszych omletów i podać je jak placki węgierskie z gulaszem lub ratatują. To danie nie wymaga gotowania kalafiora - małe cząstki startego warzywa doskonale miękną podczas smażenia. Omlet ma ciekawą, nieco gruzełkowatą strukturę i wspaniale smakuje. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dodać do niego drobno pokrojoną lub startą surową paprykę i ostrzejsze przyprawy. Zachęcamy do eksperymentowania z tym pysznym i niedrogim daniem.

SKŁADNIKI

  • 1 średni kalafior
  • 3-4 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • mała cebula
  • pół pęczka koperku lub pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior obierz z liści, umyj i osusz.
  • Zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub posiekaj na mniejsze kawałki nożem -  ja wolę wersję z tartym kalafiorem.
  • Cebulę obierz, także zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę, koperek posiekaj, dodaj do kalafiora.
  • Posól i dodaj do smaku pieprz. Dodaj całe jajka, wymieszaj, dodaj mąkę, posiekaną zieleninę i wymieszaj ponownie. Masa powinna mieć konsystencję ciasta na placki ziemniaczane.
  • Smaż omlet na rozgrzanym tłuszczu, pod przykryciem, na średnim ogniu. Gdy spód się zrumieni, przewróć ostrożnie na drugą stronę przy pomocy pokrywki. Możesz też wlać masę do wysmarowanej tłuszczem foremki i upiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC - ale wtedy na gotowy omlet musisz poczekać przynajmniej 20 minut.
  • Podawaj gorący, choć dobrze też smakuje na zimno - gdy coś zostanie.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej