Omlet z kalafiora w 15 minut - przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Dieta wegetariańska
Omlet z kalafiora to przepyszne danie, idealne na letni obiad. Możesz je przygotować dosłownie w 15 minut i zjeść ze smakiem z dodatkiem sosu pomidorowego, sosu tzatziki czy lekkiego mięsnego gulaszu, podobnie jakbyś serwował placek węgierski. Pokochasz to danie od pierwszego zrobienia!
Omlet z kalafiora podawaj z sosem tzatziki lub pomidorowym. Możesz też usmażyć kilka mniejszych omletów i podać je jak placki węgierskie z gulaszem lub ratatują. To danie nie wymaga gotowania kalafiora - małe cząstki startego warzywa doskonale miękną podczas smażenia. Omlet ma ciekawą, nieco gruzełkowatą strukturę i wspaniale smakuje. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dodać do niego drobno pokrojoną lub startą surową paprykę i ostrzejsze przyprawy. Zachęcamy do eksperymentowania z tym pysznym i niedrogim daniem.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior obierz z liści, umyj i osusz.
- Zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub posiekaj na mniejsze kawałki nożem - ja wolę wersję z tartym kalafiorem.
- Cebulę obierz, także zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, koperek posiekaj, dodaj do kalafiora.
- Posól i dodaj do smaku pieprz. Dodaj całe jajka, wymieszaj, dodaj mąkę, posiekaną zieleninę i wymieszaj ponownie. Masa powinna mieć konsystencję ciasta na placki ziemniaczane.
- Smaż omlet na rozgrzanym tłuszczu, pod przykryciem, na średnim ogniu. Gdy spód się zrumieni, przewróć ostrożnie na drugą stronę przy pomocy pokrywki. Możesz też wlać masę do wysmarowanej tłuszczem foremki i upiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC - ale wtedy na gotowy omlet musisz poczekać przynajmniej 20 minut.
- Podawaj gorący, choć dobrze też smakuje na zimno - gdy coś zostanie.