Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi: rarytas jesieni gotowy w 15 minut
2020-09-18
łatwy
30 min
4
Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi to prawdziwy rarytas jesiennej pory. Pożywne danie ze świeżymi borowikami, koźlarzami lub kurkami nasyci największy głód.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka masła
- 300 g grzybów leśnych: borowików, koźlarzy, podgrzybków lub kurek
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- 4 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki zmielonego pieprzu
- ¼ szklanki startego sera żółtego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, opłucz i osącz. Większe pokrój na kawałki wielkości kęsa, mniejsze pozostaw w całości.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj grzyby i smaż aż nieco stracą na swojej objętości. Mieszaj, aby nie przywarły do dna patelni. Smażenie powinno zająć od 3-5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw.
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Umieść masło na żeliwnej lub stalowej patelni żaroodpornej. I wstaw do piekarnika, aby ją rozgrzać, a masło stopić.
- W dużej misce ubij jajka za pomocą trzepaczki.
- Do ubitych jajek dodaj mleko i ubij razem.
- Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, sól i pieprz. Mieszaj, aż mieszanina będzie gładka.
- Wyjmij patelnię z piekarnika. Wlej ciasto na patelnię, na wierzchu połóż smażone grzyby. Posyp tartym serem.
- Włóż patelnię do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, aż brzegi będą uniesione i lekko brązowe. Gdy omlet jest całkowicie upieczony, ostry nóż włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.
- Wyjmij omlet biszkoptowy z piekarnika i podawaj na ciepło.