Nie czekaj aż wyrośnie ciasto drożdżowe. Przygotuj chlebek z tego przepisu

Dieta wegetariańska
Aromatyczny chlebek, który zaskoczy intensywnością smaku? Ten chleb piwny z szałwią i parmezanem sprawdzi się perfekcyjnie. Bez drożdży czy wyrabiania, nasz chlebek wychodzi aromatyczny i wilgotny. A cały proces przygotowania nikomu nie powinien sprawić większego problemu.
Aromatyczny chlebek w kilku krokach. Bez problemów i długiego czekania
Aromatyczny chlebek bez drożdży czy wyrabiania. To wspaniały pomysł na śniadanie, kolację czy lunch. Chleb piwny z parmezanem i szałwią to doskonały przykład chleba na szybko. Nie oznacza to jednak, że będzie on zbity. Dzięki proszkowi do pieczenia i piwu nasz chlebek wychodzi puszysty i delikatny, a przy okazji przepyszny.
Łączy on w sobie aromat słonego parmezanu, chmielową goryczkę piwa i charakterystyczny posmak szałwii. Jego smak jest niezwykle głęboki i nie przypomina ani trochę klasycznego chleba drożdżowego. Jego struktura nieco bardziej przypomina babeczkę niż chleb.
Alkohol w kuchni. Czy da się go pominąć?
Nie każdy lubi sięgać po alkohol podczas gotowania. Niestety jednak, w tym wypadku piwo jest niezbędne. Nie tylko bowiem nadaje smaku naszemu chlebkowi, ale również służy jako katalizator (CO2 i drożdże reagują z proszkiem do pieczenia tworząc pęcherzyki powietrza). Warto jednak zaznaczyć, że podczas pieczenia alkohol odparowuje.
Nasz chlebek świetnie będzie pasował do kanapek, do zup czy jako dodatek do przystawek. Smakuje obłędnie i wygląda niesamowicie. Ten przepis jest z pewnością wart wypróbowania.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 330 ml jasnego piwa
- 90 g tartego parmezanu
- 2 łyżki posiekanych świeżych listków szałwii (lub 1 łyżeczka suszonej)
- 3 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W dużej misce mieszamy mąkę, szałwię, proszek do pieczenia, cukier, sól i parmezan.
- Powoli dolewamy piwo, cały czas mieszając, aż do połączenia się składników.
- Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozpuszczamy masło i polewamy nim wierzch ciasta.
- Pieczemy około 45 minut.
- Przed krojeniem odstawiamy chleb na około 10 minut.