Nie czekaj aż wyrośnie ciasto drożdżowe. Przygotuj chlebek z tego przepisu

Nie czekaj aż wyrośnie ciasto drożdżowe. Przygotuj chlebek z tego przepisu
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Aromatyczny chlebek, który zaskoczy intensywnością smaku? Ten chleb piwny z szałwią i parmezanem sprawdzi się perfekcyjnie. Bez drożdży czy wyrabiania, nasz chlebek wychodzi aromatyczny i wilgotny. A cały proces przygotowania nikomu nie powinien sprawić większego problemu.

Aromatyczny chlebek w kilku krokach. Bez problemów i długiego czekania

Aromatyczny chlebek bez drożdży czy wyrabiania. To wspaniały pomysł na śniadanie, kolację czy lunch. Chleb piwny z parmezanem i szałwią to doskonały przykład chleba na szybko. Nie oznacza to jednak, że będzie on zbity. Dzięki proszkowi do pieczenia i piwu nasz chlebek wychodzi puszysty i delikatny, a przy okazji przepyszny.

Łączy on w sobie aromat słonego parmezanu, chmielową goryczkę piwa i charakterystyczny posmak szałwii. Jego smak jest niezwykle głęboki i nie przypomina ani trochę klasycznego chleba drożdżowego. Jego struktura nieco bardziej przypomina babeczkę niż chleb.

Alkohol w kuchni. Czy da się go pominąć?

Nie każdy lubi sięgać po alkohol podczas gotowania. Niestety jednak, w tym wypadku piwo jest niezbędne. Nie tylko bowiem nadaje smaku naszemu chlebkowi, ale również służy jako katalizator (CO2 i drożdże reagują z proszkiem do pieczenia tworząc pęcherzyki powietrza). Warto jednak zaznaczyć, że podczas pieczenia alkohol odparowuje.

Nasz chlebek świetnie będzie pasował do kanapek, do zup czy jako dodatek do przystawek. Smakuje obłędnie i wygląda niesamowicie. Ten przepis jest z pewnością wart wypróbowania.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 330 ml jasnego piwa
  • 90 g  tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanych świeżych listków szałwii (lub 1 łyżeczka suszonej)
  • 3 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • W dużej misce mieszamy mąkę, szałwię, proszek do pieczenia, cukier, sól i parmezan.
  • Powoli dolewamy piwo, cały czas mieszając, aż do połączenia się składników.
  • Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Rozpuszczamy masło i polewamy nim wierzch ciasta.
  • Pieczemy około 45 minut.
  • Przed krojeniem odstawiamy chleb na około 10 minut.
Beszamel: Piwo
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej