Naleśniki budyniowe z jajkami - doskonałe na śniadanie, podwieczorek, deser
2022-04-06
łatwy
15 min
4
Dieta wegetariańska
Naleśniki budyniowe można przygotować w wersji bez jajek lub według przepisu z jajkami. Tego rodzaju naleśniki są grubsze od klasycznych, bardziej puszyste i mają bardziej wyrazisty smak. Ponieważ budynie są słodkie, to przygotowane z ich dodatkiem naleśniki nie nadają się do serwowanie na wytrawnie.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru,
- 2 budynie waniliowe (opakowania po 40 g)
- 400 ml mleka
- 2 łyżki oleju do ciasta i trochę do smarowania patelni
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka zmiksować z 3 łyżkami cukru i szczyptą soli. Po rozpuszczeniu się cukru, nie przerywając miksowania, do masy jajecznej wlać mleko i 2 łyżki oleju oraz wsypać proszek budyniowy wymieszany z mąką.
- Ciasto zmiksować do połączenia się składników (będzie miało dość rzadką konsystencję). Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju. Kolejno wylewać na patelnię porcje ciasta, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni i smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Naleśniki można odsączyć z nadmiar tłuszczu za pomocą papierowych ręczników. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami i bitą śmietaną, twarogiem, czy też po prostu z dżemem.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?