Naleśniki budyniowe z jajkami - doskonałe na śniadanie, podwieczorek, deser

Naleśniki budyniowe z jajkami - doskonałe na  śniadanie, podwieczorek, deser
Autor: Shutterstock.com Naleśniki budyniowe z jajkami - doskonałe na śniadanie, podwieczorek, deser
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Naleśniki budyniowe można przygotować w wersji bez jajek lub według przepisu  z jajkami. Tego rodzaju naleśniki są grubsze od klasycznych, bardziej puszyste i mają bardziej wyrazisty smak. Ponieważ budynie są słodkie, to przygotowane z ich dodatkiem naleśniki nie nadają się do serwowanie na wytrawnie.

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 budynie waniliowe (opakowania po 40 g)
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki oleju do ciasta i trochę do smarowania patelni
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka zmiksować z 3 łyżkami cukru i szczyptą soli. Po rozpuszczeniu się cukru, nie przerywając miksowania, do masy jajecznej wlać mleko i 2 łyżki oleju oraz wsypać proszek budyniowy wymieszany z mąką.
  • Ciasto zmiksować do połączenia się składników (będzie miało dość rzadką konsystencję). Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju. Kolejno wylewać na patelnię porcje ciasta, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Naleśniki można odsączyć z nadmiar tłuszczu za pomocą papierowych ręczników. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami i bitą śmietaną, twarogiem, czy też po prostu z dżemem.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?

NALEŚNIK - TOP 12 przepisów na naleśniki

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej