Najpierw smażę, a potem zapiekam. Ten patent na śniadanie zdradził mi kolega Włoch
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jest pyszna, puszysta i pełna smakowitych dodatków. Frittata, bo to o niej właśnie mowa, to włoski pomysł na smaczne i sycące śniadanie na ciepło. To doskonała alternatywa dla omletów i innych śniadaniowych dań z jajek. Frittatę robi się łatwo, a czas przygotowania nie przekracza 20 minut. Poznajcie przepis na pyszne, zdrowe i kolorowe śniadania we włoskim stylu, czyli frittatę z kurczakiem i warzywami.
Skąd pochodzi frittata?
Frittata to danie, które pochodzi z kuchni słonecznych Włoch. Głównymi składnikami są jajka i mleko oraz dodatki takie jak warzywa, mięso czy świeże zioła. Przypomina nieco omlet, ale wyróżnia się sposobem przyrządzenia. Jak się robi frittatę? Frittatę najpierw smaży się na patelni, a następnie zapieka w piekarniku. Aby przyrządzić pyszną frittatę jak we Włoszech, potrzebna jest patelnia, której można używać także do zapiekania.
Jakie warzywa do frittaty?
Przepisów na pyszną i aromatyczną frittatę nie brakuje. Wciąż powstają nowe receptury. Do frittaty można dodawać zdrowe i kolorowe warzywa, mięso i różnego rodzaju sery. Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście tego włoskiego dania, poniżej znajdziecie przepis na wyśmienitą frittatę z kurczakiem i warzywami.
W tym przepisie pieczony włoski omlet przyrządza się z kilku składników. Na liście potrzebnych produktów znalazły się składniki, które są łatwo dostępne i idealnie sprawdzą się w tym smakowitym daniu. Można je kupić w większych i mniejszych sklepach bez względu na porę roku.
Oprócz podstawowych składników jak jajka i mleko, do przyrządzenia frittaty potrzebna jest pierś kurczaka oraz kolorowe warzywa. Cebula, czerwona papryka, cukinia i szpinak świetnie się ze sobą komponują i tworzą to obłędne danie. Smak potrawy podkreślają przyprawy oraz odrobina startego żółtego sera, który przyjemnie roztapia się podczas zapiekania.
Jak zrobić frittatę z kurczakiem i warzywami?
Przepis na wyborną frittatę wzbogaconą soczystą piersią kurczaka i kolorowymi warzywami jest łatwy i szybki. Przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje też dużo czasu. Danie najlepiej jest przyrządzić na patelni, której można używać także w piekarniku. Jeżeli nie macie takiego sprzętu, podsmażone składniki można przełożyć do niedużej formy do zapiekania.
Jak więc robi się pełną smaku i aromatu frittatę z dodatkiem kurczaka i warzyw? To łatwy przepis na pyszne i sycące śniadanie, rodzinną kolację lub imprezową przekąskę na ciepło.
- 1. krok – wymieszanie jajek z mlekiem i przyprawami
- 2. krok – podsmażenie kurczaka i warzyw na patelni
- 3. krok – wlanie na patelnię masy jajecznej
- 4. krok – zapieczenie frittaty w piekarniku
SKŁADNIKI
- 200 g piersi kurczaka
- 100 ml mleka
- 100 g szpinaku
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 50 g startego żółtego sera
- 6 jajek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miseczki i wlać mleko. Doprawić bazylią, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Kurczaka pokroić w kostkę o boku około 1 cm. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
- Na patelni, której można używać w piekarniku, rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej kawałki kurczaka, aż nabiorą złotego koloru.
- Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, paprykę i cukinię. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie. Często mieszać.
- Dodać szpinak i smażyć, aż liście zwiędną.
- Wlać masę jajeczną i wymieszać. Smażyć, aż jajka się zetną.
- Wierzch posypać startym żółtym serem.
- Patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 12 minut. Masę można też przełożyć do niedużej formy do zapiekania.
- Podawać na ciepło na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.