Najpierw smażę, a potem zapiekam. Ten patent na śniadanie zdradził mi kolega Włoch

frittata z kurczakiem i warzywami
Autor: Shutterstock Weź jajka, kurczaka i warzywa. Włoska frittata zachwyca smakiem za każdym razem.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jest pyszna, puszysta i pełna smakowitych dodatków. Frittata, bo to o niej właśnie mowa, to włoski pomysł na smaczne i sycące śniadanie na ciepło. To doskonała alternatywa dla omletów i innych śniadaniowych dań z jajek. Frittatę robi się łatwo, a czas przygotowania nie przekracza 20 minut. Poznajcie przepis na pyszne, zdrowe i kolorowe śniadania we włoskim stylu, czyli frittatę z kurczakiem i warzywami.

Skąd pochodzi frittata?

Frittata to danie, które pochodzi z kuchni słonecznych Włoch. Głównymi składnikami są jajka i mleko oraz dodatki takie jak warzywa, mięso czy świeże zioła. Przypomina nieco omlet, ale wyróżnia się sposobem przyrządzenia. Jak się robi frittatę? Frittatę najpierw smaży się na patelni, a następnie zapieka w piekarniku. Aby przyrządzić pyszną frittatę jak we Włoszech, potrzebna jest patelnia, której można używać także do zapiekania.

Jakie warzywa do frittaty?

Przepisów na pyszną i aromatyczną frittatę nie brakuje. Wciąż powstają nowe receptury. Do frittaty można dodawać zdrowe i kolorowe warzywa, mięso i różnego rodzaju sery. Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście tego włoskiego dania, poniżej znajdziecie przepis na wyśmienitą frittatę z kurczakiem i warzywami.

W tym przepisie pieczony włoski omlet przyrządza się z kilku składników. Na liście potrzebnych produktów znalazły się składniki, które są łatwo dostępne i idealnie sprawdzą się w tym smakowitym daniu. Można je kupić w większych i mniejszych sklepach bez względu na porę roku.

Oprócz podstawowych składników jak jajka i mleko, do przyrządzenia frittaty potrzebna jest pierś kurczaka oraz kolorowe warzywa. Cebula, czerwona papryka, cukinia i szpinak świetnie się ze sobą komponują i tworzą to obłędne danie. Smak potrawy podkreślają przyprawy oraz odrobina startego żółtego sera, który przyjemnie roztapia się podczas zapiekania.

Jak zrobić frittatę z kurczakiem i warzywami?

Przepis na wyborną frittatę wzbogaconą soczystą piersią kurczaka i kolorowymi warzywami jest łatwy i szybki. Przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje też dużo czasu. Danie najlepiej jest przyrządzić na patelni, której można używać także w piekarniku. Jeżeli nie macie takiego sprzętu, podsmażone składniki można przełożyć do niedużej formy do zapiekania.

Jak więc robi się pełną smaku i aromatu frittatę z dodatkiem kurczaka i warzyw? To łatwy przepis na pyszne i sycące śniadanie, rodzinną kolację lub imprezową przekąskę na ciepło.

  • 1. krok – wymieszanie jajek z mlekiem i przyprawami
  • 2. krok – podsmażenie kurczaka i warzyw na patelni
  • 3. krok – wlanie na patelnię masy jajecznej
  • 4. krok – zapieczenie frittaty w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 200 g piersi kurczaka
  • 100 ml mleka
  • 100 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 50 g startego żółtego sera
  • 6 jajek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miseczki i wlać mleko. Doprawić bazylią, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Kurczaka pokroić w kostkę o boku około 1 cm. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Na patelni, której można używać w piekarniku, rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej kawałki kurczaka, aż nabiorą złotego koloru.
  • Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, paprykę i cukinię. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie. Często mieszać.
  • Dodać szpinak i smażyć, aż liście zwiędną.
  • Wlać masę jajeczną i wymieszać. Smażyć, aż jajka się zetną.
  • Wierzch posypać startym żółtym serem.
  • Patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 12 minut. Masę można też przełożyć do niedużej formy do zapiekania.
  • Podawać na ciepło na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej