Najlepsze z dwóch światów. Te śniadaniowe roladki rządzą na moim stole

Najlepsze z dwóch światów. Te śniadaniowe roladki rządzą na moim stole
Autor: Shutterstock.com Najlepsze z dwóch światów. Te śniadaniowe roladki rządzą na moim stole
łatwy
15 min
6

Boczek i tosty francuskie - to połączenie sprawdzi się idealnie dla każdego. To danie tworzy perfekcyjny balans pomiędzy słodkim a słonym śniadaniem, a przy okazji nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tymi wspaniałymi zawijańcami.

Aromatyczne roladki z tostów francuskich. W środku chrupiące nadzienie

Przepyszne roladki z tostów francuskich połączone z chrupiącym boczkiem to idealny pomysł na pięknie wyglądające śniadanie, przy którym nie będziemy musieli się zbytnio narobić. Wystarczy kilka składników, by je przygotować, a smak pozostanie z nami na długo.

Co warto wiedzieć jednak o tym przepisie? W przeciwieństwie do zwykłych tostów francuskich, w tym przepisie powinniśmy sięgać po świeży chleb, a nie lekko czerstwy. Wszystko dlatego, że czerstwego chleba nie da się zawinąć w taki sam sposób, jak świeżego.

Jeśli chodzi o smażenie boczku, powinniśmy być ostrożni, by go nie przesmażyć. Jeśli będzie zbyt chrupiący, niestety zacznie się kruszyć. Niestety to może skutkować tym, że po usmażeniu roladek nasz boczek będzie znajdował się poza chlebem.

Jeśli szukamy ciekawego dania na śniadanie, które pięknie się prezentuje i wygląda zachwycająco - ten przepis sprawdzi się doskonale. Nie potrzebujemy dużej ilości składników ani specjalnego sprzętu, by go przygotować. Wystarczy kilka wolnych chwil.

SKŁADNIKI

  • 6 kromek miękkiego chleba (najlepiej sprawdzi się chleb tostowy)
  • 6 plasterków boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 80 g sera tartego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odcinamy skórki od chleba.
  • Każdą kromkę lekko rozwałkowujemy.
  • W miseczce mieszamy jajko, mleko i sól.
  • Rozgrzewamy dużą patelnię.
  • Układamy na niej boczek, posypujemy serem i smażymy z każdej strony.
  • Na środek każdego kawałka chleba układamy plaster boczku.
  • Zwijamy w rulonik.
  • Całość obtaczamy w masie jajecznej.
  • Roladki smażymy na maśle z każdej strony.
  • Na koniec roladki polewamy syropem klonowym.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej