Najlepsze domowe bułeczki na jogurcie piekę w 30 minut. Robię je bez drożdży i bez wysiłku

Dieta wegetariańska
Sklepy i piekarnie oferują mnóstwo najróżniejszych bułek. Jednak najlepsze bułeczki to te, które upiecze się samodzielnie w domu. Właśnie takie są te przygotowane według tego sprawdzonego przepisu. Są gotowe w pół godziny i świetnie smakują na śniadanie. Zobaczcie, jak zrobić pyszne domowe bułeczki jogurtowe bez drożdży i wysiłku.
Co zamiast drożdży do bułek?
W wielu przepisach do przygotowania domowych bułeczek obowiązkowym składnikiem są drożdże świeże lub suszone. Takie bułki smakują pysznie i są puszyste, ale ich przygotowanie wymaga czasu. Zanim bułki trafią do piekarnika, ciasto powinno wyrosnąć, co zajmuje przynajmniej godzinę. W tym przepisie na liście składników nie ma drożdży. Zamiast nich do ciasta na śniadaniowe bułeczki jogurtowe dodaje się proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Te dwa składniki sprawiają, że bułeczki pięknie wyrastają, są puszyste i mają apetyczny złoty kolor.
Jak zrobić śniadaniowe bułki bez drożdży?
Przepis na domowe bułeczki jogurtowe bez dodatku drożdży, które można przygotować na śniadanie, jest łatwy i szybki. Dzięki temu, że ciasto nie wyrasta na drożdżach, ich zrobienie jest o wiele łatwiejsze, a przede wszystkim błyskawiczne. Wyrobienie ciasta, uformowanie bułeczek jogurtowych i upieczenie ich w piekarniku zajmuje około pół godziny. To jeden z najszybszych przepisów na domowe bułeczki śniadaniowe.
Jak więc upiec pyszne i puszyste bułeczki bez drożdży na śniadanie? Wybierając ten przepis i postępując według niego krok po kroku, pyszne bułeczki na jogurcie zachwycą każdego domownika.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – wymieszanie składników mokrych
- 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych
- 4. krok – podzielenie ciasta i uformowanie bułeczek jogurtowych
- 5. krok – upieczenie bułeczek jogurtowych bez drożdży w piekarniku
Z czym podawać bułeczki jogurtowe bez drożdży?
Wyśmienite domowe bułeczki na jogurcie bez dodatku drożdży to świetny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, więc można je upiec rano i zaserwować je bliskim prosto z piekarnika. Bułeczki jogurtowe bez drożdży stanowią doskonałą bazę do kanapek. Smakują z wędliną, serami, pastami kanapkowymi i świeżymi warzywami. Pasują do wielu potraw śniadaniowych z jajek jak jajecznica, na miękko lub twardo. Można podawać je z domowymi dżemami, masłem orzechowym czy twarożkiem na słodko. Bez względu na dodatki bułeczki jogurtowe bez drożdży są pyszne i smakują zawsze.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- dodatkowo:
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka ulubionych ziaren (mak, sezam, siemię lniane)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
- Do miski przełożyć jogurt. Wbić jajko i wlać olej. Wymieszać do połączenia składników.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
- Ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować kulki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch każdej bułeczki posmarować mlekiem i posypać ziarnami.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie.