Na weekendowe śniadanie wybieram tę zapiekankę. Zapach unosi się w całym domu
 
                  Dieta wegetariańska
Zapiekanka w stylu tostów francuskich z gruszką i migdałami to wspaniały sposób na przepyszne śniadanie dla całej rodziny. Jest proste w przygotowaniu, a wychodzi niezwykle aromatyczna. To kremowe i smakowite danie to świetny pomysł na weekendowe śniadanie, które zachwyca.
Prosta zapiekanka dla całej rodziny. Idealna na weekendowe śniadanie
Zapiekanka w stylu francuskich tostów to wspaniały sposób na aromatyczny obiad dla całej rodziny. Jest prosta w przygotowaniu, smakuje obłędnie i nie będziemy musieli zbytnio się narobić, by więcej osób mogło się najeść. Tym razem wybieramy jednak nieco bardziej jesienną wersję.
Choć może to zaskoczyć, przygotowanie tej zapiekanki jest prostsze nawet niż przygotowywanie klasycznych tostów na patelni. Wszystko bowiem wrzucamy do jednego naczynia i pieczemy w piekarniku. Tym samym tworzymy coś pomiędzy puddingiem chlebowym a ciastem śniadaniowym.
Chrupiące z wierzchu i kremowe w środku. To danie zachwyci aromatem
Nasze przepyszne danie jest chrupiące na wierzchu, ale kremowe w środku. Co więcej, nie będzie trzeba wołać rodziny na obiad, do stołu przyciągnie ich niesamowity zapach unoszący się z piekarnika, który rozejdzie się po całym domu.
Jeśli chcemy ułatwić sobie nasz poranek, możemy wszystko przygotować dnia poprzedniego i wstawić na noc do lodówki. Wtedy rano będziemy musieli wyłącznie wstawić naszą zapiekankę do piernika. Dzięki temu nasza zapiekanka nabierze jeszcze bardziej intensywnego smaku.
SKŁADNIKI
- 8 kromek chałki lub lekko czerstwego białego pieczywa
- 2 gruszki
- 40 g płatków migdałowych
- 20 g masła
- Masa jajeczno-mleczna:
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
- W formie układamy kromki pieczywa, przekładając je plastrami gruszek.
- W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, śmietanką, cukrem, wanilią, cynamonem i solą.
- Powoli wylewamy masę na pieczywo.
- Odstawiamy na około 20 minut, by chleb nasiąknął.
- Posypujemy migdałami.
- Na górę rozkładamy kawałki masła.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut.
 
             
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        