Na śniadanie wybierz brytyjską kuchnię. Delikatne i puszyste crumpets zasmakują każdemu

Dieta wegetariańska
Zamiast naleśników czy pancakesów przygotuj na śniadanie crumpets. Co prawda, będą wymagały one nieco cierpliwości, ale smak wynagradza wszelkie niedogodności. Przepyszne, mięciutkie i idealnie aromatyczne - sprawdzą się o każdej porze dnia. Jamie Oliver podpowiada, jak je przygotować.
Crumpets - kwintesencja brytyjskiej kuchni. Zasmakują każdemu
Angielskie placuszki, które zachwycają od pierwszego kęsa. Te drożdżowe placuszki smakują wyśmienicie, a nie są trudne do przygotowania, choć bez wątpienia będziemy musieli uzbroić się w cierpliwość.
Jedyne co, to fakt, że powinny być one smażone w specjalnych pierścieniach, które pomagają im zachować odpowiedni kształt. Jeśli jednak nie posiadamy ich w domu, to jeszcze nic straconego, możemy smażyć je również bez nich, choć wtedy, zamiast idealnie okrągłych placuszków możemy spodziewać się bardziej rozlanych.
Ich kształt jednak nie wpływa na ich smak. Są delikatne, porowate i mięciutkie. Świetnie smakować będą zarówno z samym masłem, jak i z konfiturą, kremem czekoladowym czy bitą śmietaną. Możliwości ich podania jest naprawdę całe mnóstwo.
Jeśli więc nie masz pomysłu na ciekawe śniadanie czy masz ochotę na typowo brytyjski podwieczorek - crumpets sprawdzą się idealnie. To naprawdę kwintesencje kuchni w Wielkiej Brytanii. Są warte spróbowania przynajmniej raz w życiu.
SKŁADNIKI
- 400 ml mleka
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko delikatnie podgrzewamy.
- Dodajemy do niego cukier, drożdże i 100 ml ciepłej wody.
- Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
- Do miski przesiewamy mąkę, sodę i łyżeczkę soli.
- Dodajemy mieszankę drożdżową i dokładnie miksujemy.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
- Smażymy ciasto, aż na powierzchni pojawią się bąbelki.