Na patelnię wrzucam te grzyby i smażę. Ta jajecznica to pyszne śniadanie dla całej rodziny
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jajecznica to najpopularniejszy i najszybszy sposób na jajka na śniadanie. Jej smak podkręca dodatek różnych składników, dzięki czemu danie jest bardziej sycące i smaczniejsze. W tym sprawdzonym przepisie jajecznicę smaży się z grzybami, które są dostępne przez cały rok i często wykorzystuje się je do przyrządzenia innych potraw. Oto prosty przepis na pyszną i aromatyczną jajecznicę z pieczarkami.
Czy pieczarki pasują do jajecznicy?
Smażone na patelni jajka to szybki przepis na śniadanie. Do jajek często dodaje się różne dodatki, dzięki którym jajecznica zyskuje pyszny smak i jest bardziej treściwa. Zamiast klasycznych dodatków takich jak szynka czy pomidory, warto spróbować wersji z pieczarkami. Te popularne i niedrogie grzyby, które można kupić bez względu na porę roku, sprawiają, że jajka z patelni mają obłędny smak i aromat. Takie śniadanie z jajek i pieczarek jest sycące, dodaje energii i zapewnia dobry humor.
Jak zrobić jajecznicę z pieczarkami?
Pełna smaku i grzybowego aromatu jajecznica wzbogacona pieczarkami to danie, które robi się łatwo i szybko. Część produktów można przygotować wieczorem, a rano wystarczy wrzucić je na rozgrzaną patelnię i usmażyć. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć kilkunastu minut.
Jak więc usmażyć pyszną i sycącą jajecznicę z pieczarkami? Z tym sprawdzonym przepisem jest to bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu.
- 1. krok – posiekanie pieczarek i cebuli
- 2. krok – roztrzepanie i doprawienie jajek
- 3. krok – podsmażenie pieczarek i cebuli
- 4. krok – wlanie jajek na patelnię i smażenie do ulubionej konsystencji
Jak podawać jajecznicę z pieczarkami?
Smażone jajka z dodatkiem pieczarek to pyszne danie na śniadanie. Jest nie tylko pełne smaku i aromatu, ale i świetnie syci. Taką jajecznicę można też serwować na kolację. Na pewno szybko zdobędzie uznanie domowników. Warto podać do niej chleb, chrupiącą bagietkę lub ciepłe tosty.
To podstawowy przepis na jajecznicę z pieczarkami. Smak tego prostego śniadania można łatwo podkręcić i dodać inne produkty. Do pieczarkowej jajecznicy warto wsypać jedną łyżkę posiekanych świeżych ziół jak natka pietruszki, koperek, szczypiorek czy bazylia. Ostrości doda świeża lub mielona papryczka chili. Mięsożercy mogą wrzucić na patelnię pokrojoną w kostkę szynkę lub kiełbasę.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 100 g pieczarek
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Doprawić solą i pieprzem.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać pieczarki i smażyć, aż zaczną się lekko rumienić, a woda odparuje. Często mieszać.
- Wlać roztrzepane jajka i smażyć, cały czas mieszając, aż jajecznica osiągnie odpowiednią konsystencję.
- Podawać na śniadanie z ulubionym pieczywem.