Musli z płatkami owsianymi i truskawkami: propozycja bezlaktozowa
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Musli z płatkami owsianymi i świezymi truskawkami to pomysł na lekkie i zdrowe śniadanie. Sprawdzi się szczególnie wiosną i latem. Truskawki możesz też zastąpić malinami albo bananem.
SKŁADNIKI
- 25 g płatków owsianych
- 2 łyżki stołowe musli
- 200 ml naturalnego napoju sojowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 4 obrane i pokrojone truskawki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wsyp płatki owsiane i musli do miseczki przystosowanej do użycia w kuchence mikrofalowej. Wlej napój sojowy Alpro soya i całość wymieszaj.
- Miseczkę z zawartością umieść w kuchence mikrofalowej – uruchom urządzenie na 2,5 minuty, moc mikrofal – 900 W. Następnie całość zamieszaj i ponownie zagotuj w mikrofalówce przez 30 sekund, aż napój sojowy zostanie całkowicie wchłonięty, a płatki owsiane zmiękną.
- Alternatywnie, całość można także przygotować w rondelku na gazie, cały czas mieszając potrawę.
- Na koniec dodaje cukru pudru i zamieszaj. Na wierzchu układamy truskawki.