Mus jabłkowy z twarogiem: przepis na dietetyczny dodatek do kanapek
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Mus jabłkowy z twarogiem - zastanawiacie się, jak może smakować takie połączenie? Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się sami! Za pomocą musu z poniższego przepisu ze zwykłej kanapki możemy zrobić oryginalny przysmak.
SKŁADNIKI
- 1 kg jabłek różnych odmian
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka mielonych goździków
- twarożek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka myjemy, kroimy na cząstki, usuwamy gniazda nasienne.
- Gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody.
- Gdy jabłka wystygną, miksujemy na mus.
- Grzejemy go przez 2 godziny na minimalnym ogniu w garnku o grubym dnie. Czasem mieszamy. Można go też posłodzić, ale najlepsza jest naturalna słodycz owoców.
- Gdy zawartość rondla zmniejszy się o połowę i przybierze brązowy kolor, mus jest gotowy.
- Mus łączymy go z twarożkiem i nakładamy na kanapki. Możemy położyć na nich inne dodatki: oliwki, plasterki papryki lub ogórka.