Mus jabłkowy z twarogiem: przepis na dietetyczny dodatek do kanapek

2021-03-29
Milena Łakomska
Mus jabłkowy z twarogiem
Autor: Shutterstock Mus jabłkowy z twarogiem - oryginalny i smaczny dodatek do kanapek.
łatwy
20 min
4

Mus jabłkowy z twarogiem - zastanawiacie się, jak może smakować takie połączenie? Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się sami! Za pomocą musu z poniższego przepisu ze zwykłej kanapki możemy zrobić oryginalny przysmak.

SKŁADNIKI

  • 1 kg jabłek różnych odmian
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka mielonych goździków
  • twarożek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka myjemy, kroimy na cząstki, usuwamy gniazda nasienne.
  • Gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody.
  • Gdy jabłka wystygną, miksujemy na mus.
  • Grzejemy go przez 2 godziny na minimalnym ogniu w garnku o grubym dnie. Czasem mieszamy. Można go też posłodzić, ale najlepsza jest naturalna słodycz owoców.
  • Gdy zawartość rondla zmniejszy się o połowę i przybierze brązowy kolor, mus jest gotowy.
  • Mus łączymy go z twarożkiem i nakładamy na kanapki. Możemy położyć na nich inne dodatki: oliwki, plasterki papryki lub ogórka.
Milena Łakomska