Mus jabłkowy z twarogiem: przepis na dietetyczny dodatek do kanapek
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Mus jabłkowy z twarogiem - zastanawiacie się, jak może smakować takie połączenie? Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się sami! Za pomocą musu z poniższego przepisu ze zwykłej kanapki możemy zrobić oryginalny przysmak.
SKŁADNIKI
- 1 kg jabłek różnych odmian
 - 1 łyżka cynamonu
 - 1 łyżka mielonych goździków
 - twarożek
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka myjemy, kroimy na cząstki, usuwamy gniazda nasienne.
 - Gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody.
 - Gdy jabłka wystygną, miksujemy na mus.
 - Grzejemy go przez 2 godziny na minimalnym ogniu w garnku o grubym dnie. Czasem mieszamy. Można go też posłodzić, ale najlepsza jest naturalna słodycz owoców.
 - Gdy zawartość rondla zmniejszy się o połowę i przybierze brązowy kolor, mus jest gotowy.
 - Mus łączymy go z twarożkiem i nakładamy na kanapki. Możemy położyć na nich inne dodatki: oliwki, plasterki papryki lub ogórka.