Miodowy chleb na piwie: przepis z proszkiem do pieczenia

2021-03-29
Miodowy chleb na piwie: przepis z proszkiem do pieczenia
Autor: Shutterstock Miodowy chleb na piwie i proszku do pieczenia jest bardzo łatwo przygotować
łatwy
30 min
4

Miodowy chleb na piwie bardzo łatwo upiec.  Chleb z proszkiem do pieczenia nie wymaga zagniatania, wyrabiania i czekania aż urośnie. Wystarczy go zamieszać i wstawić do piekarnika. Pyszny chleb z miodem i piwem może zrobić każdy. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki miodu płynnego
  • 1 butelka (350 ml) piwa
  • 1/4 szklanki masła, stopionego
  • oraz prostokątna forma keksowa o wymiarach około 23x12 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wlej piwo i miód do mieszanki mąki i mieszaj, aż do uzyskania jednorodnej masy.
  • Wlej połowę stopionego masła na dno formy i rozsmaruj na ściankach, aby dobrze natłuścić formę.
  • Do formy przełóż ciasto i wyrównaj jego powierzchnię.
  • Następnie rozprowadź pozostałe roztopione masło równomiernie na cieście.
  • Piecz od 40 do 50 minut, aż wykałaczka lub nóż włożony w środek bochenka wyjdzie czysty.
  • Wyjmij formę z piekarnika i przenieś na druciany stojak, pozostaw chleb do ostygnięcia na co najmniej 10 minut.
  • Wyjmij  z formy i pokrój nożem do chleba, podawaj póki ciepły!