Miodowy chleb na piwie: przepis z proszkiem do pieczenia
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Miodowy chleb na piwie bardzo łatwo upiec. Chleb z proszkiem do pieczenia nie wymaga zagniatania, wyrabiania i czekania aż urośnie. Wystarczy go zamieszać i wstawić do piekarnika. Pyszny chleb z miodem i piwem może zrobić każdy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki miodu płynnego
- 1 butelka (350 ml) piwa
- 1/4 szklanki masła, stopionego
- oraz prostokątna forma keksowa o wymiarach około 23x12 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wlej piwo i miód do mieszanki mąki i mieszaj, aż do uzyskania jednorodnej masy.
- Wlej połowę stopionego masła na dno formy i rozsmaruj na ściankach, aby dobrze natłuścić formę.
- Do formy przełóż ciasto i wyrównaj jego powierzchnię.
- Następnie rozprowadź pozostałe roztopione masło równomiernie na cieście.
- Piecz od 40 do 50 minut, aż wykałaczka lub nóż włożony w środek bochenka wyjdzie czysty.
- Wyjmij formę z piekarnika i przenieś na druciany stojak, pozostaw chleb do ostygnięcia na co najmniej 10 minut.
- Wyjmij z formy i pokrój nożem do chleba, podawaj póki ciepły!