Mąkę łączę z 5 składnikami. Ten domowy chleb jest prosty i smakuje lepiej niż z piekarni

Dieta wegetariańska
Czy opłaca się samemu robić chleb? Oczywiście, że się opłaca. Domowy chleb jest nie tylko pyszny, ale i o połowę tańszy niż ten z piekarni. Wbrew pozorom robienie pieczywa w domu nie jest skomplikowane i nie wymaga nadprzyrodzonych czynności. Przyda się tylko dobry przepis i kilka podstawowych składników. Zobaczcie, jak zrobić najlepszy domowy chleb, który zachwyci prostym przygotowaniem i wybornym smakiem.
Jakie składniki na chleb domowy?
W tym przepisie pełen smaku domowy chleb robi się z kilku produktów. Lista nie jest długa i obejmuje w sumie sześć produktów. Można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym, a ich cena nie jest wygórowana. Są dostępne przez cały rok, więc pyszny domowy chleb można piec bez względu na porę roku.
Co jest potrzebne, aby upiec najlepszy domowy chleb? W tym prostym przepisie wykorzystuje się tylko sześć podstawowych produktów, takich jak:
- mąka pszenna
- woda
- olej
- drożdże
- sól
- cukier
Jak zrobić prosty domowy chleb?
Coraz więcej osób wypieka pieczywo w domu. Nic dziwnego, ponieważ nie jest to zadanie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Domowy chleb jest też o wiele tańszy niż ten ze sklepu czy piekarni. Na początek warto skorzystać z tego przepisu na prosty domowy chleb. Czynności nie są skomplikowane. Nawet mikser nie jest potrzebny, ale na przygotowanie należy zarezerwować sobie trochę więcej czasu. To chleb, który wyrasta na drożdżach przez godzinę. Trzeba też pamiętać, aby podgrzać wodę, a składniki wymagające chłodzenia wcześniej wyjąć z lodówki.
Jak więc upiec pyszny domowy chleb według tego prostego przepisu? Aby bochenek udał się za pierwszym razem, należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie.
- 1. krok – wymieszanie mąki z solą i cukrem
- 2. krok – wymieszanie składników z drożdżami, wodą i olejem
- 3. krok – wyrobienie ciasta chlebowego i odstawienie go do wyrośnięcia na 1 godzinę
- 4. krok – uformowanie bochenków i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia na 20 minut
- 5. krok – upieczenie prostego domowego chleba w piekarniku
Co daje dodanie oleju do ciasta na chleb?
W przepisie na prosty domowy chleb jednym z obowiązkowych składników jest olej. Najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy lub słonecznikowy. Dodanie go do ciasta chlebowego wpływa na teksturę, smak i trwałość gotowego bochenka.
- Łatwe wyrabianie – olej ułatwia wyrabianie ciasta, zapobiegając nadmiernemu klejeniu się.
- Miękkość – olej zatrzymuje wilgoć w cieście, a chleb jest bardziej miękki i puszysty.
- Kruchość – dodatek oleju sprawia, że skórka chleba domowego jest bardziej chrupiąca.
- Smak – olej dodaje przyjemnego smaku.
- Trwałość – domowy chleb z dodatkiem oleju dłużej zachowuje świeżość, ponieważ olej spowalnia proces wysychania.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 400 ml ciepłej wody
- 50 ml oleju
- 5 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę. Wsypać sól i cukier. Wymieszać.
- Dodać pokruszone drożdże i wlać wodę oraz połowę oleju. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
- Uformować kulę i posmarować pozostałym olejem.
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Z wyrośniętego ciasta uformować podłużny lub okrągły bochenek.
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.