Makaron z jajkami - recepta na pyszne i niedrogie danie we włoskim stylu
2023-05-31
łatwy
20 min
1
Makaron z jajkami we włoskim stylu robi ostatnio furorę. I nic dziwnego - to proste danie, łatwe do przygotowania, jest po prostu pyszne. Pokochają je na pewno dzieci, nie pogardzą nim dorośli.
SKŁADNIKI
- 100 g makaronu spaghetti
- 2 duże jaja
- 50 g kiełbasy lub boczku (można zamienić na wegańską wędlinę)
- kawałek ostrej papryczki (można pominąć)
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelać go zimną wodą i odsączyć na sicie.
- Dodać pokrojoną wędlinę, posiekaną natkę pietruszki i papryczki oraz jaja. Dokładnie wszystko wymieszać.
- Masę makaronowo-jajeczną przełożyć na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju, rozłożyć by uzyskać płaski placek.
- Przykryć pokrywką, a następnie smażyć na niewielkim ogniu przez 5 minut. Obrócić (używając pokrywki lub talerza) i dosmażyć przez kolejne 5 minut.
- Kroić na trójkąty jak pizzę, podawać z ulubionym sosem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Zobacz naszą galerię z przepisami na jajka na śniadanie