Makaron z jajkami - recepta na pyszne i niedrogie danie we włoskim stylu

Makaron z jajkami - recepta na pyszne i niedrogie danie we włoskim stylu
Autor: Shutterstock Smak tego dania ożna dowolnie modyfikować, zmieniając dodatki. Zamiast wędliny sprawdzi się ser, a zioła i sosy możesz dobierać zgodnie z własnymi upodobaniami
łatwy
20 min
1

Makaron z jajkami we włoskim stylu robi ostatnio furorę. I nic dziwnego - to proste danie, łatwe do przygotowania, jest po prostu pyszne. Pokochają je na pewno dzieci, nie pogardzą nim dorośli.

SKŁADNIKI

  • 100 g makaronu spaghetti
  • 2 duże jaja
  • 50 g kiełbasy lub boczku (można zamienić na wegańską wędlinę)
  • kawałek ostrej papryczki (można pominąć)
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelać go zimną wodą i odsączyć na sicie.
  • Dodać pokrojoną wędlinę, posiekaną natkę pietruszki i papryczki oraz jaja. Dokładnie wszystko wymieszać.
  • Masę makaronowo-jajeczną przełożyć na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju, rozłożyć by uzyskać płaski placek.
  • Przykryć pokrywką, a następnie smażyć na niewielkim ogniu przez 5 minut. Obrócić (używając pokrywki lub talerza) i dosmażyć przez kolejne 5 minut.
  • Kroić na trójkąty jak pizzę, podawać z ulubionym sosem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Zobacz naszą galerię z przepisami na jajka na śniadanie

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej