Lepszy sen, mniej głodu i stabilny cukier. Wypróbuj ten przepis na chleb o niskim IG

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zależy ci na unikaniu gwałtownych skoków cukru we krwi? Pomocny w tym okazać się może ten prosty chlebek o niskim indeksie glikemicznym. Bez problemu przygotujesz go w domu. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by mieć gotowe przepyszne śniadanie.
Dbasz o swoje IG? Sięgnij po ten przepis!
W internecie znajdziemy całą masę najróżniejszych przepisów na pieczywo. Jednak nie każdy może się rozkoszować każdym z nich. Osoby, które pilnują, by unikać nagłych skoków cukru we krwi, nie mogą sięgać po każdy wypiek. Na szczęście ten przepis jest dla nich idealny.
Nasz chlebek o niskim indeksie glikemicznym jest smaczny, prosty do przygotowania i wychodzi za każdym razem. Wystarczy kilka najprostszych składników, by móc go przygotować a efekt będzie zachwycający dla każdego. Cała masa ziaren i smaku to prawdziwy hit.
To dodaj do chlebka. Będzie jeszcze lepszy
Jeśli chcemy możemy dodać do naszego ciasta również łyżką octu jabłkowego. Nie tylko poprawi on strukturę naszego chlebka, ale również dodatkowo obniży indeks glikemiczny. Ocet jabłkowy bowiem zwiększa wrażliwość na insulinę i obniża po posiłkowy wzrost glukozy.
Jeśli chcemy możemy dowolnie wymieniać ziarna. Świetnie sprawdzą się na przykład pestki chia, płatki owsiane czy też pestki dyni. Ten bochenek to świetny sposób na aromatyczne śniadanie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale również wspiera zdrowie.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50 g otrębów pszennych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 350 ml ciepłej (ale nie gorącej!) wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W mice mieszamy drożdże z cukrem i 100 ml ciepłej wody.
- Odstawiamy na 10 minut.
- W dużej misce łączymy ze sobą mąki, otręby, sól, siemię lniane i słonecznik.
- Dodajemy rozczyn drożdżowy, oliwę i pozostałą wodę.
- Wyrabiamy około 10 minut.
- Kiedy masa będzie elastyczna i gładka, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem i przykrywamy.
- Odstawiamy na ok. pół godziny do ponownego wyrośnięcie.
- Pieczemy przez około 40 minut w 200 stopniach.